pondělí 14. dubna 2008

Kladivo na čarodějnice

Přestože Otakar Vávra natočil tento snímek již v roce 1969, stále stojí za zhlédnutí. Příběh podle skutečné události pojednává o fanatické posedlosti při hledání nekřesťanských praktik v městečku Velké Losiny. Předlohou k filmu byla stejnojmenná kniha Václava Kaplického.
Původně název nesla inkvizitorská příručka z roku 1448 posvěcená samotným papežem a po několik století čtenější než samotná bible.

Inkvizitor, který přijíždí za účelem prošetření případu jedné žebračky, postupně dosáhne vyvraždění téměř stovky majetnějších a vlivnějších obyvatel města. Ze strachu před pověrami a hlavně před inkvizitorem samotným nemá nikdo odvahu mu v čemkoli zabránit. Vyšetřovatelovi praktiky se vyznačují krutostí a středověkými metodami. Přiznání plynou z úst obžalovaných jako naučená básnička a z jejich očí je čitelná pouze touha po brzké smrti.

Nejsmutnější na celém příběhu je, že pokud se nyní rozhlédneme napříč dějinami, nebude problém nalézt tento stále se opakující obraz fanatických vojevůdců, krutých diktátorů a nepoučitelných lidí. Dokázal si komunistický režim v tomto snímku (který jako jeden z mála nebyl v minulém režimu zakázaný) najít něco hlubšího a doufal, že bude fungovat jako odstrašující ukázka toho, co by se mohlo stát? Učme se z chyb svých předků a nenechávejme učebnice dějepisu bez povšimnutí…
Veronika Zelenková

Žádné komentáře: