pátek 11. dubna 2008

Francesca Woodman, forografka bez tváře

Francesca Woodman ( 1958- 1981) je typický případ umělce, který se své slávy nedožil. Tato Američanka je známá svými černobílými fotografiemi sebe a svých ženských modelek. Několik let po její sebevraždě, se její práce dostala do povědomí mnoha Američanů, opravdovou slávu však její fotografie zažily až v Paříži.

Narodila se v Denveru dvoum úspěšným umělcům Georgovi a Betty Woodman. Fotografování objevila ve 13 letech, kdy jí otec koupil vlastní foťák. Vystudovala soukromou střední školu a rovnou zamířila na Rhode Island Scholl of Design. Jelikož s rodiči trávila každé léto v Itálii, požádala si o výměnný pobyt doŘíma. Zde se setkává s intelektuální, italskou společností. V roce 1979 se přestěhovala do New Yorku. V té době si New York držel ještě to malé, uvadající pozlátko Factory Andyho Warhola. Francesca rozeslala své portfolio všem módním fotografům v New Yorku, ale ani u jednoho neuspěla. Černobílá prostě už dávno nebyla v módě. Tyhle léta byly zkrátka na její styl příliš povrchní.

Wodmanové fotografie měly jen jedno velké téma. Byla to žena. Často fotila sebe, ze začátku jste ji mohli vidět na fotografiích ve viktoriánských šatech. Později si vybírala své modelky, převážně ve stejné věkové kategorii jako ona sama. Spoustu jejich děl ukazuje mladé ženy nahé a rozmazané, díky pohybu, který je v jejích fotkách dost určující. Zdá se totiž, jako by se postavě na fotografii právě něco přihodilo, vy jste zrovna přišli pozdě… Většina fotografií působí spíše negativním vzezřením a tajemstvím. Co se stalo těm nahým ženám, které před obličejem mají bílé papíry, zrcadlo? Co ty vyfotografovaná torza těl? I sama autorka, pokud fotila sebe, má přes obličej většinou pohozeny vlasy. To vyvolává několik otázek a možná spoustu nepravých odpovědí i na fakt, že v roce 1981 kvůli depresím vyskočila z okna.

Během svého krátkého života vydala několik knih s jejími fotografiemi. Nejznámější je ta, kterou uspořádala několik měsíců před smrtí: Some Disordere Interior Geometrios, kde své fotografie natiskla na podklad italské učebnice geometrie.

Francesca Woodman se dostala do podvědomí v roce 1998, na výstavě v Paříži. Její práce zaujali francozskou veřejnost natolik, že chození na výstavy Francescy Woodman byly módní záležitostí.

Petra Kloidová

Žádné komentáře: