pondělí 7. dubna 2008

Modrá pentle

„O tom, že není žádné my a oni, že není žádné tady a tam a že je to pro nás pro všechny dobré.“
Znám jedno místo, kde zapomenete na čas, zklidníte své tělo i mysl. Tichá hudba, příjemné aroma vonných tyčinek a vždy dobře naladěná společnost - to je čajovna Modrá pentle na Žižkově náměstí ve Vlašimi (střední Čechy).

Rozdílnou atmosféru ucítíte okamžitě. Pozitivní energie proudí bez optání do vašeho těla. Posadit se můžete k miniaturním stolečkům nebo na pódia se spoustou polštářků. Dostanete čajový lístek z ručně vyrobeného papíru a zvoneček, kterým jednoduše přivoláte obsluhu, kdykoliv budete potřebovat.

A právě v obsluze tkví největší kouzlo Modré pentle. Čajovna totiž vznikla jako oddělené pracoviště pro podporované zaměstnávání osob s mentálním postižením Integrovaného centra sociálních služeb Odlochovice. Celou dobu se o vás tedy starají klienti tohoto ústavu. Nejsou zde samozřejmě sami, pomáhá jim vždy jeden stálý zaměstnanec čajovny. Všichni jsou velmi milí. Svou práci zvládají na jedničku a hlavně vždy s úsměvem. Chovají se velmi bezprostředně. S chutí si s vámi popovídají a hravě vás nakazí svým bezmezným optimismem.

Jak už to v čajovně bývá, v nabídce je mnoho druhů čajů ze všech koutů světa. Ale můžete se nechat nalákat na banánové lasí, sahlep, chalvu, Burfi kuličky Kršnova dvora a další zajímavé dobrůtky. Místní specialitou je ovšem kuskus. Připravují ho zde buď nasladko s ovocem a šlehačkou, nebo ve slané variantě s fazolemi.

Čajovna funguje také jako kulturní centrum, kde se pořádají nejrůznější akce. V těchto příjemných prostorech prezentují svou práci klienti centra Odlochovice i umělci z široké veřejnosti. Modrá pentle je častým místem setkání. Zajít může každý, kdo hledá kousek klidného světa pro své rozjímání.

Akce duben:

  • Výstava obrázků z knoflíků (Int. cetrum soc. služeb Odlochovce)
  • 12. 4. 2008, 19:00 Přednáška Skryté pravdy o nejstarší… 9000 let staré józe
    - vypráví Ing. Jan Müller alias Jogi Mokshanand
  • 25. 4. 2008, 19:00 Večer krásy s Mary Kay
    - ukázky dekorativního líčení, nejnovější trendy, péče o pleť

Iva Horálková

Žádné komentáře: