čtvrtek 10. dubna 2008

Velbloud

Na pátek 25.dubna si českobudějovický klub Velbloud přichystal skutečnou hudební lahůdku. Pánové Christian Michael Dunkley-Clark (zpěv), Pavel Turza (varhany), Honza Juklík (kytara) a Pavel Brož (bicí) působící v Čechách jako The Doors Revival poctí prostory této profláklé studentské hospůdky. Za téměř pár kaček si připomeneme nejslavnější hity legendární rockové kapely, o které se říká, že vynesla undergroundovou hudbu z podzemí na výsluní.

The Doors se poskládali v roce 1966. Základem pro vznik kapely bylo setkání Jima Morrisona (zpěv, texty) s Rayem Manzarekem (klávesy). Název „The Doors“ byl inspirován psychedelickým esejem Brány vnímání od Aldouse Huxleyho a veršem básníka Williama Blakea „dveře mezi známým a neznámým“. Kapelu doplnili Robby Krieger (kytara) a John Densmore (bicí). První debutové album s názvem The Doors vyšlo v roce 1967 a dodnes je považováno za nejlepší počin kapely. Snoubící se jedinečný Morrisonův zpěv s psychedelickými existenciálními texty zasáhly celou generaci a ovlivnily vývoj rockové hudby vůbec. Následovala alba Strange Days (1967) a Waiting For The Sun (1968). Nepodařené album The Soft Parade (1969) má na svědomí Morrisonova závislost na alkoholu a drogách. Tyto závislosti sice byly nedílnou součástí jeho image, ale právě této době se mu vymknuly z rukou, Morrison svým fanouškům nadával, plival na ně, atd. Novou šanci si The Doors vydobyli albem Morisson Hotel (1970) poté, co se Morrison vymanil z drogové závislosti. V roce 1971 se opět dostali na výsluní s deskou L.A.Woman. Načež pak vysílený Morrison, po čtyřech letech extremního vypětí, odjíždí zpytovat své svědomí do Paříže a soustředí hlavně na psaní poezie. Náhle však 3. července 1971 umírá. Jeho smrt je dodnes opředena tajemstvím. Podle úředních záznamů zemřel na infakrt v 27 letech. Morrison je pohřben na pařížském hřbitově slavných francouzských malířů, hudebníků, státníků a legendárních excentriků Pére Lachaise. Jeho hrob se později stal poutním místem hippies. Po Morrisonově smrti natočili zbylí členové ještě dva nepříliš zdařené tituly Other voices a Full Circle. Pak se kapela rozpadla. Inspiraci, kterou The Doors poskytli ostatním hudebním projektům, nacházíme především u Iggyho Popa, Joy Division, Young Gods a spousty dalších. Režisér Oliver Stone o „doorsech“ natočil v roce 1991 film The Doors.
Nevím, jak jste na tom s názorem na existence všemožných „revivalů“, ale v tomto případě jsem jedině ráda za kvalitní připomínku jedné z mých nejoblíbenějších kapel, jejichž koncertu jsem se díky svému věku nemohla nikdy zúčastnit.

Lucie Švecová

Žádné komentáře: