pondělí 7. dubna 2008

Tetování - Tak trochu jiné umění

Jeden z nejpodivnějších šperků, který kdy člověk vymyslel, zdobí stále více lidí. Tradiční vizitka kriminálníků se v posledních letech proměnila v nejrozšířenější módní ikonu. Tetování prožívá bouřlivý rozmach a každoročně se pod jehlu vrhají další tisíce lidí.Obrázek vrytý do kůže láká teenagery i čtyřicátníky, motorkáře i učitelky. Odhady uvádějí, že mezi mladými má nějaké tetování už každý čtvrtý.

Zájem o tétování soustavně roste. Zatímco před patnácti lety bylo v Česku jen pár tetovacích studií, dnes jich jsou přes víc než dvě stovky. Neroste jen množství, ale i kvalita tetování. Víc než o kérkách se dá mluvit o umění. Dřív měli všichni černobílé tetování, dnes jsou v módě především barevná provedení.

Tetování patřilo už ke zvykům primitivních kmenů a severoamerických Indiánů, kteří si takto zdobili tělo, aby ukázali své výjimečné vlastnosti. Také věřili, že je obrázek ochrání před zlými silami. Ve starověku pak Řekové, Egypťané, Římané a Trákové tetovali vězně a otroky. I křižáci se při tažení do Jeruzaléma nechali tetovat různými křesťanskými motivy, aby jim bylo zajištěno pohřbení ( i přestože bylo tetování v tu dobu zakázáno papežem). Ve středověku se tetování stalo zejména výsadou námořníků, vojáků a komediantů. O tetování se zajímal například kapitán James Cook. Tohle „značkování“ se používalo také ve válkách, aby se mohli identifikovat padlí. Módním hitem, který se rozmohl po světě, se tetování stalo po roce 1960, kdy začalo být v USA povoleno. V 90. letech 19. století vynalezl Američan Samuel O'Reilly elektrickou tetovací jehlu, která zkrátila dobu tetování.

Ostrá jehla zakusující se do kůže udělá za minutu cca tři sta vpichů a začerní flíček o velikosti pětníku. Barva je vpichována pod pokožku do další vrstvy kůže – škáry. To právě způsobuje trvanlivost obrázku. Po několika minutách taterovy práce zdobí kůži opuchlý, krvácející flek, který je potřeba tak 10 dní mýt antibakteriálním mýdlem a potírat mastí. Stejnou dobu se nesmí potetované místo vystavovat slunci, máčet ve vodě a ani jinak namáhat. Nejideálnější dobou pro tetování je tedy podzim nebo zima. Tetování je zahojené, když se odloupnou poslední stroupky a vytvoří se nová kůže a kérka se objeví v celé své kráse.

Pár zajímavostí na závěr:
-V roce 1992 se Angličan Chris Masterson vydržel nechat tetovat 25 hodin v kuse!
-Nejpotetovanějšími ženami světa jsou Kanaďanka Krystyne Kolorful a Američanka Julia Gnuse. Krystynu stála její ozdůbka 15 000 dolarů a trvalo celých deset let, než dosáhla současných 95% pokrytí. Julie má taktéž potetováno 95 % kůže.
- Tom Leopard, námořník ve výslužbě, který žije ve Skotsku, má 99,9 % těla pokryto tetováním vzoru leopardí kůže. Jediná část těla, která zbývá nepotetovaná, je vnitřek jeho uší a kůže mezi prsty

Hana Hrušková

Žádné komentáře: