pátek 11. dubna 2008

Smrtící setkání

Autorkou „smrtící“ řady románů je známá spisovatelka Nora Roberts vystupující pod pseudonymem J. D. Robb. Pod svým pravým jménem píše pouze historické romány.
Hlavní hrdinka Eva je policistkou v New Yorku. Kromě toho je také dámou na vysokém místě společenského žebříčku. Tohoto místa docílila pomocí manžela Roarka. Dříve zločince, nyní věhlasného podnikatele a majitele všech možných pozemských i mimozemských míst a rekreačních středisek. V nejnovějším díle jde Evě „po krku“ propuštěná vražedkyně. Ta dává Evě za vinu své zatčení a ztrátu svobody. Nyní, aby se Evě pomstila, vraždí bez zjevného motivu a chystá se i na Evina manžela Roarka.

V knize si „na své“ přijdou fandové scifi a detektivního žánru. Kniha je napínavým a strhujícím příběhem roku 2052. Jediným snad zarážejícím faktem jsou různé telestěny, pohyblivé chodníky, čipy, automaty a to, že rok 2000 je pro ně „starověkem.“ Smrtící setkání je čtrnáctým románem.

Dosud vyšlo:

„Smrtící nahota“
„Smrtící sláva“
„Smrtící nesmrtelnost“
„Smrtící extáze“
„Smrtící pomsta“
„Smrtící rituál“
„Smrtící svátky“
„Smrtící spiknutí“
„Smrtící věrnost“
„Smrtící svědectví“
„Smrtící soud“
„Smrtící zrada“
„Smrtící svůdnost“

Ukázka:

Otevřela dveře do ztemnělého bytu.
Jenomže pach smrti nepotřebuje světlo, aby o sobě dal vědět. „Zatraceně,“ zasykla sevřenými rty, když jí smrdutý vzduch zaplnil ústa. „Máme tady mrtvolu, už v rozkladu. Zůstaň na chodbě, tady mi s ničím nepomůžeš. Světla naplno,“ nařídila. Lustry zaplály a osvítily přepychově zařízený obývák, žaluzie pečlivě zatažené a úplně překrývající okenní stěnu. Young spočíval na pohovce, kterou už zaručeně nikdo nepoužije. Měl na sobě oděv, původně snad župan, ale rozpínající se plyny vypudily ven tělesné tekutiny, které proměnily tkaninu k nepoznání.
Na stolku stála láhev brandy a sklenka od vína, na koberečku pod ním ležela malá napoleonka, tak, jak vypadla z doktorových prstů, nyní připomínajících tmavé uzenky.
„Budeš potřebovat svou terénní soupravu,“ podotkl Roarke.
„To ano“
„A tady tohle.“ Podal jí čistý kapesník, kterým si mohla zakrýt nos a ústa.

Dušáková Lenka

Žádné komentáře: