pondělí 31. března 2008

Nouze, démoni a postrach hudby

Co se vám vybaví při slově nouze? Jednomu nedostatek jídla a pití, druhému málo teplého oblečení, třetímu krizová situace, či ona krize sama. A ona hudební krize, samo balancování na hraně amaterismu a nevkusu utváří obraz této muzikantské kapely, která se snaží udělat díru v české hudební scéně - nutno podotknout díru plnou hniloby, žalu, špíny, hnisu, třeskutého mrazu, nepohody a nevkusu. Záleží čistě na vás, do jaké míry už ona díra sahá. Styl hudby? Sama kapela jej charakterizuje jako Emo-Noise-Core-Folk-Psychodelic-Bordel, nutno podotknout alternativní...

Hudební kapela Nouze byla založena naprosto náhodou na počátku roku 2007 v Kašperských Horách, kdy u jejího vzniku stáli dva členové, kytarista Véna H. a pražský básník Rogo von Error, pseudokytarista a zpěvák. V oné noci plné hýření, na pokraji bezmoci a nouze, zcela beze smyslů a rozumu zbavení vznikla kapela a během oné noci i ty největší hity jako Světová Nouze, Nejhorší hlášky vznikají v úterý, Máme sirky, Paní Nouzáková a jiné... Tento přímo biblický vznik jen předznamenal následující koncert v pražském Motoráji, který následoval krátce poté. Jen s elektrickou kytarou a starou třístrunnou akustickou byl odehrán strhující koncert před nejhorší lůzou, která kdy mohla přijít. S maskotem, plakátem Van Damma a starým uhlákem místo bicích se navždy zapsali do výčtu těch nejvýznamnějších koncertů, které kdy byly v Praze odehrány. Sjetí pankáči, uhnívající bezdomovci, šílené máničky, ti všichni si vzali hudbu Nouze za svou.

Dalším krokem v působení Nouze bylo letní turné po českém venkově, kde byl odehrán jeden jediný koncert v zapadlé šumavské vísce Pohorsko na tamějším každoročním letním rockovém festivalu. Kamkoliv Nouze přijede, přijede stopem, zahraje a ty nejpodivnější týpky si odvede do kapely - nebylo tomu ani jinak zde, kde s kapelou zahráli poprvé basák Tazz a klávesista Vendelín Pepa Hermelín. První pořádná zkouška kapely vlastně proběhla před pohorským koncertem, na který přijeli všichni ve výborné náladě. Náladu jim nezkazilo ani to, že nemají žádnou aparaturu, ale po krátké slovní potyčce jim nakonec byla zapůjčena. Už při samotné zvukové zkoušce šokovali návštěvníky tamějšího rockového festivalu, kteří však byli vyvedení z hněvu započatou show, které sice selhala intra, ale vhodně je zastoupila improvizovaná píseň Já sem Rogo písničkář, která i když nesklidila potlesk, alespoň zaplnila případné trapné ticho. Ovšem pak bylo publikum uvedeno do varu těmi největšími šlágry, které podpořil umělý aplaus z reprobeden. Stále více zvědavců přistupovalo k podiu a hlasitě podporovali hudbu pískotem. Další hudební program festivalu se nesl v duchu utrpěného šoku z Nouze a nejednou byla kapela znovu vyvolávána na podium, leč všichni hudebníci svorně usnuvší po namáhavém vystoupení nereagovali.

Další působení se nese v duchu příprav na koncertní sezonu 2008 a podle samotné kapely by se chtěli už i konečně naučit na své nástroje hrát. Popularita byla umocněna i vystavením skandálních videí na internetu v minulém roce, po všem zájmu bylo již pevně rozhodnuto natočit oficiální demonahrávku, leč- zůstalo jen u starých, několikrát přenahrávaných MC kazet. A to je vlastně Nouze.

Václav Kůs

Žádné komentáře: