úterý 1. dubna 2008

S uměním do přírody

Už jste někdy seděli v divadle v neformálním oblečení, zabaleni do deky a studené ruce zahřívali v zimních rukavicích? Zažili jste v něm déšt nebo krupobití? Že se vám nikdy nic podobného nestalo? Zřejmě jste ještě nikdy nenavštívili Otáčivé hlediště v Českém Krumlově, které je raritou nejen u nás, ale v celé střední Evropě.

Otáčivé hlediště Jihočeského divadla se nachází v areálu zámecké zahrady v Českém Krumlově. Vzniklo na sklonku 60. let 20. století díky Joanu Bremhsovi, který po roce 1945 začal působit jako jeden z předních výtvarníků a scénografů českobudějovického divadla. V roce 1960 proběhla první renovace Otáčivého hlediště, která tak zvýšila diváckou kapacitu na 550 míst. Poslední velkou rekonstrukcí prošlo divadlo v letech 1989- 1993 a kapacita se tak ještě zvedla na 650 diváků.

Vůbec prvním divadelním představením, které mohli diváci v neobvyklém prostředí shlédnout byla Jiráskova divadelní hra Lucerna, která se ale na program Jihočeké divadla i po letech pravidelně vrací. I mezi další divadelní představení patřila díla českých literárních klasiků, například Julius Zeyer (Radúz a Mahulena), František Hrubín(Kráska a zvíře) nebo Josef Kajetán Tyl( Strakonický dudák). Dramaturgie divadla nezůstala ale pouze v domácím prostředí a s úspěchem uváděla i hry Williama Shakespeara (Sen noci svatojánské, Bouře, Jak se vám líbí, Zkrocení zlé ženy aj.). Později se k žánru činohry přiřadila i opera a v současné době v jeho repertoáru můžete najít i balet nebo loutkohru.

Úspěch této experimentální divadelní scény se dostavil prakticky okamžitě, jeho největším strůjcem byla zajisté malebná scenérie zámecké zahrady, která lákala diváky na nezapomenutelný kulturní zážitek. Poněkud neestetická železobetonová konstrukce otáčivého hlediště tady ale silně kontrastuje s přirozenou krásou noční přírody. Jedinou nevýhodou je, že divadelní představení jsou zde přímo závislá na počasí, ale z vlastní zkušenosti musím říci, že i v nepříznivých podmínkám se herci vždy snaží všechna představení odehrát až do konce. Z technických důvodů probíhá tedy divadelní sezóna Otáčivého hlediště pouze od června do srpna.

V posledních letech je úspěch divadelních představení obrovský, mnoho z nich je vyprodáno měsíce dopředu a scéna se tak stala velkým lákadlem nejen pro nás, ale hlavně pro zahraniční turisty. Uvádění divadelních her před Otáčivým hledištěm je pro tvůrce vždy velkou výzvou, herci a pracovníci Jihočeského divadla tak častokrát zvou ke spolupráci přední české režiséry, například Jiřího Menzela nebo Jana Kačera.

Letos slaví Otáčivé hlediště 50 let od své vzniku, a proto se i letošní sezónu můžeme těšit na pestrý divadelní program.

6. 6. - 6. 7. Robin Hood ( Martin Galser, Olga Šubrtová)
8. 7. - 13. 7. Tři mušketýři (Alexander Dumas)
18. 7. - 23. 7. Síla osudu/ La forza del destino (Guiseppe Verdi)
25. 7. - 27. 7. Rusalka (Antonín Dvořák)
30. 7. - 17. 8. Sluha dvou pánů (Carlo Goldoni)
20. 8. - 31. 8. Cikánský baron (Johann Strauss)

zdroj: http://www.jihoceskedivadlo.cz/

Michaela Brodská

Žádné komentáře: