úterý 1. dubna 2008

„Hříšný“ Patrick

Před nedávnem jsem se na internetu dočetla, že herec a zpěvák Patrick Swayze (55) onemocněl rakovinou slinivky břišní. Nemoc mu byla diagnostikována v lednu tohoto roku. Rakovina slinivky břišní je velmi vážné onemocnění, lékaři mu proto dávají jen pár týdnů života. Zpráva, že „Patrickovi zbývá 5 týdnů života“ v National Enquirer, u nás Blesku a ostatních bulvárech, otřásla srdci mnoha dívek a žen. To, že by Patrick měl zemřít, si jeho fanynky připouštějí jen těžko. Nyní podstupuje chemoterapii, kterou zvládá dobře, ani neztrácí vlasy. Swayzeho doktor také tvrdí, že je podle průběhu léčby velmi optimistický, protože velikost rakoviny je podle všeho poměrně malá. Rakovina slinivky je ale jedna z nejhorších možných rakovin. Pět let po zjištění této diagnózy obvykle přežívá méně než pět procent lidí (přesněji, u mužů je to 4,2 procent, u žen 4,4 procent). Není tedy důvod Patricka předčasně pohřbívat a oplakávat.

A kdo by neznal kultovní film Hříšný tanec (Dirty Dancing) natočený v roce 1987, v němž Patrick Swayze ztvárnil jednu z hlavních postav? Píše se rok 1963… Johny, jako taneční instruktor, se v horském hotelu seznámí se sedmnáctiletou Frances Housemanovou (Jennifer Grey), která přijela na prázdninový pobyt s rodiči a starší sestrou Lisou. Frances, nazývaná Baby, s Johnym stráví hodiny při učení „hříšného tance“. Prožívá s ním první lásku… Po jednom nedorozumění musí Johny hotel opustit. V poslední den pobytu se však vrací a proti vůli majitele letoviska s Baby předvede závěrečný tanec. Ta se tím vzepře svému otci, ten nakonec přizná, že Johnymu křivdil a celý film končí happyendem.

Do filmu se vloudilo i několik chybiček. Ve scéně, kdy přinesla Baby melouny, je v záběru vidět, jak se jí pohybují ústa a ona přitom nic neříká. Nebo když si Johny nechal zabouchnuté klíčky v autě a pak vyrazil zadní okénko, vznikl tak otvor na prostrčení ruky, v dalším záběru je už mnohem větší. Líbila se mi scéna, kdy se Johny po společně strávené noci zeptá Baby „jak se vlastně jmenuje“. Ale bezpochyby nejlepších pět minut náleží závěrečnému tanci, kdy zazní známý hit Time of my life a Johny vyzná Baby lásku, řekne jí, že mu tak nikdy nebude, poděkuje jí za nejkrásnější chvíle atd. atd. A nakonec se políbí;-)

Dle mého názoru, by se Hříšný tanec II měl přejmenovat. S původním Hříšným tancem má snad společný jen ten tanec. Cílem názvu bylo možná nalákat diváky. Jelikož jsem viděla oba filmy, na plné čáře u mě vítězí Hříšný tanec s Patrickem!

Kdo tento film plný tance a hudby neviděl, měl by to okamžitě napravit. Mnoha lidem se zalíbí hned po prvním zhlednutí. Jsou i tací, kteří jím pohrdají a označují ho za „brak“. Já patřím mezi jeho obdivovatele!

Lucie Mužíková

Žádné komentáře: