středa 2. dubna 2008

Štamgast (Barfly)

„Existence je nejen absurdní, ale je to prachsprostá dřina. Uvědomte si, jak často si v životě oblékáte spodky.“ (Charles Bukowski)

Úvodní citát o svém autorovi mnoho vypovídá – je provokativní, upřímný a rád vyvádí lidi kolem sebe z míry. Pro některé génius, pro jiné ztroskotanec píšící oplzlé historky o nekonečném chlastání, kocovinách, které léčí otevřením další lahve, přičemž tyto své pitky absolvuje s ženami přinejmenším pochybnými. O chlastu, o ženách i o sexu s nimi hovoří naprosto otevřeně a bez rozpaků.

A stejný jako Bukowski je i jeho alter ego – Henry Chinaski. Muž, který v žádné práci nevydrží déle než týden a přibližně stejnou dobu vydrží s jednou ženou. Jeho jedinou přítelkyní je lahev, jeho domovem je bar. Hospodský povaleč, rváč a cvok. A právě o Henry Chinaskim je film Štamgast.

Tento snímek natočil režisér Barbet Schroeder. Ten v roce 1987 přemluvil Charlese Bukowského, aby k tomuto filmu napsal scénář. A právě to, že scénář napsal sám Bukowski, je jednou z jeho největších předností. K filmu jsem přistupovala s obavou, že to bude další neúspěšný pokus, jak udělat z knihy film, právě zásah autora do tohoto filmu z něj ale učinil perfektní podívanou a hlavně pravdivou výpověď o společnosti, v níž se autor téměř celý život pohyboval. Celý příběh vzniku scénáře je popsán v knize Hollywood. V hlavní roli Henryho a jeho milenky Wandy se představí Mickey Rourke a Faye Dunaway.

Štamgast je film, jenž se snaží popsat krátký úsek v životě Henryho Chinaskiho. Hned na začátku filmu vidíme rvačku mezi Henrym a barmanem z jeho oblíbeného baru. Henry prohrává, další den ovšem zvítězí a vydá se pít do baru přes ulici (kde u baru sedí samotný Charles Bukowski). Tam potkává Wandu, ženu, s níž ho pojí společná záliba – pití. Zaujme ho, ani ne tak proto, že je krásná, ale spíš proto, že se o ní říká, že je šílená. Začnou žít spolu, vzniká mezi nimi vášnivý vztah (Wanda zobrazuje skutečnou postavu Jane Cooney Baker, která byla autorovou první opravdovou láskou. Jejich vztah trval několik let, skončil tragicky, když se Jane upila k smrti. Bukowski se o ní často zmiňuje ve své tvorbě). Henryho vyhledá novinářka Tully, která přečetla Henryho povídky a přeje si ho poznat. Vyspí se s ním a nabízí mu život v přepychové vile. Henry ale po takovém životě netouží a tak se vrací k Wandě.

Další velkou předností filmu (kromě skvělého scénáře) jsou herecké výkony. Tím nejlepším je bezesporu Mickey Rourke. Jeho Henry Chinaski je přesně takový, jaký by podle mě měl být. Podivné, špinavé, potácející se individuum, které ale svým způsobem musíte mít rádi. Proč? Možná proto, že (jak se říká ve filmu) „je správný jako málokdo z nás“.

Pokud máte rádi filmy, kde vystupují krásní, bohatí, úspěšní mladí hrdinové, film Štamgast není pro vás. Pokud se rádi podíváte na kvalitní film s dobrým obsazením, můžu tento snímek doporučit. A pokud máte rádi Charlese Bukowského, Štamgast vás určitě nezklame.

Vendula Mikolášková

Žádné komentáře: