středa 30. dubna 2008

Martínkovy Maličkosti

V jedné z útulných vlašimských hospůdek jsme se sešli s PaedDr. Petrem Martínkem, všestranně založenou osobností našeho města.

Když rozhodoval o svém budoucím povolání, tehdejší politické poměry ho donutily upustit od snu stát se textařem. Vystudoval obor český jazyk a literatura – výtvarná výchova na PF Univerzity Karlovy a později připojil ještě obor obchodní korespondence.

V současné době působí jako učitel na Obchodní akademii ve Vlašimi. Mezi svými studenty je natolik oblíben, že v roce 1994 zvítězil v soutěži Zlatý Ámos. Porotu si získal ukázkou ze své vlastní tvorby. Už více než třicet let se totiž věnuje psaní básní.

V roce 1997 vydal svou první sbírku Hříchy mládí a příležitostné verše. K básním ho inspirovala především studentská léta a pobyt na vojně:


Turecké hospodářství

Vizitkou každého národa
je jazykové pole;
jak sejem – taková úroda,
národe český

  • ty vole!



Studentská

Je ráno, slunce vychází,
škola začíná za chvilku;
s čím zacházíš, tím i scházíš,
pospěš si, malej debílku.
Je večer, už mám toho dost;
ještě, že škola skončila;
jé, debílek nám povyrost
a teď tu máme debila.

(1984)


Opice

Sedí mu za krkem,
On ji jen tuší…
ač kreslil celý den
lihovou tuší.
Obrázku jsem se lek,
proč poutá zraky?
Nahmatám zátylek
a …. mám ji tam taky!

Srážky

Dej mi něhu
vločku sněhu
dej mi ještě
kapku deště
Dej mi tebe
modrý z nebe


Druhá sbírka na sebe nechala dlouho čekat. V roce 2004 vyšly Maličkosti, sbírka plná miniaturních veršů. Názvy jednotlivých oddílů (Dětem, Dívkám a ženám, Maličkosti, Pocta broukům, Klasikům) vypovídají o tom, v jakém duchu se básně nesou:

***

Poprvé zjitří mé prudké jarní deště a pak znovu jizvičku tvého pohlaví ještě a až se bouřky unaví ještě slunce prohřeje úrodu ještě k podzimní sklizni ještě porodu ještě

Lyrická sezóna

Začíná, končí další říje: básníci shazují paroží poezie ˗ tady nebude trofejí ˗ ty přece čtenáři-lovci střílejí.

Požadavky některých dívek na muže

Co schopností se týká, každá po jiném volá: některá chce býka, některá jen vola.

Kromě básnické tvorby se věnuje i spoustě jiných aktivit. Můžete ho potkat jako oddávajícího ve vlašimském zámku. Jeho neoblíbenějším dopravní prostředkem je kolo, na kterém procestoval snad celou Českou republiku. Zúčastnil se snad všech vědomostních televizních soutěží. A přitom všem si také dokáže najít čas na svou rodinu.

Iva Horálková, Veronika Zelenková

Žádné komentáře: