středa 30. dubna 2008

Barva jako barva: Festival proti rasismu

The (International) Noise Conspiracy
Wladimir 518
Fast Food Orchestra
GNU
Jay Diesel
Die Outsiders

Narychlo přispívám svou hudební troškou do Kmína, pozvánkou na akci „Festival proti rasismu /Všichni jsme barevný/, jež se koná 1. května na Císařské louce v Praze.

„Festival proti rasismu“ je příležitostí pro všechny, kdo se nepoměřují barvou kůže nebo tvarem očí, aby dali najevo svůj názor na místně i časově všudypřítomný problém rasismu.

Mnozí se již dovtípili, že datum ve spojení s tématikou akce není náhodné. Na tento den je, stejně jako loni, naplánována mj. manifestace naci(onali)stického hnutí Národní odpor, letos z „politických důvodů“ oficiálně schována pod sukní obdobně zvrácených politických aktivistů zvaných Dělnická strana, kteří pořádají demonstrativní Oslavu svátku práce a.k.a. Proti všemu, co se nám nehodí na pole... Ponechme však stranou tyto zběsilé fúze a letmo si přibližme podstatu problému.

I v roce 2008 jsou zde stále tendence k čištění národa, rasy, segregaci a podobným blábolům, jejichž příznivce lze najít nejen mezi mládeží, občany, ale i(!) v řadách policie, mezi politiky atd. Při svém spěšném sběru informací jsem narazil na člena zmíněného hnutí a jeho reakci na kampaň „Neonácek – chcete ho?“ nadace Člověk v tísni: Z hromady kompostu laciných idealistických lamentů mj. vytáhl, zda tato kampaň snad má za úkol „odvrátit babičku od úmyslu vyholit si hlavu“. Co že, koho? Babičku (nechť promine), která si nepamatuje včerejší díl Ulice, kterou sleduje denně, ale dobře ví, co bylo před 65 lety, si bere do úst člověk, který si nemůže být jistý ani svým „čistým“ původem. Tato drzost a neúcta k lidem, kteří se snažili o lepší zítřky svých dětí vede nedlouho po válce k opětnému zavádění těchto fake „móresů“ jako projevy rasismu, antisemitismu, pochody neonacistů Židovským městem, o kterých se dokonce vedou sáhodlouhé debaty na vysokých místech – zda povolit (???), či nepovolit aj. Těchto problémů je spousta, spěchám, nestíhám je zde rozebírat, týkají se však nás všech a všichni si také uvědomujeme, či měli bychom si uvědomovat, že je nutné je řešit.

Jedním z nejúčinnějších a nejpříjemnějších způsobů je užívat si. A právě k tomu je hudba ideálním prostředkem: „Festival proti rasismu“ je místem pro zábavu ve společnosti lidí bez ohledu na původ, barvu, věk, náboženské vyznání, zato s důrazem na chuť bavit se společně a bez předsudků, proto vezměte své přátele, rodiče, sourozence a drahé polovičky a přijďte si užít Lásky čas na smíchovský ostrov Císařská louka.

Akce začíná ve 14:00, vstupné se pro dobrovolnost akce neplatí, těšit se tak můžete např. na The (International) Noise Conspiracy – punk-rockový band ze Švédska, pražskou ska formaci Fast Food Orchestra či rappera Wladimira 518 (PSH). Připraveny jsou také doprovodné akce, workshopy, čítárna, projekce dokumentů, koutek pro rodiče s dětmi a tak dále a tak dále.

Omlouvám se za info na poslední chvíli, ale sám jsem o tomto festivalu nevěděl nijak dlouho dopředu. Věřím, že to však nebude činit problém nikomu, kdo se na 1. Máje nachází v hlavním městě, hodlá si užít krásný jarní den a ruku v ruce se zábavou podpořit správnou věc.

Oficiální stránky festivalu: http://festival-proti-rasismu.cz

Žádné komentáře: