pondělí 28. dubna 2008

Krámy

V sobotu dne 19. 3. 08. jsem navštívil divadelní představení divadelního souboru Horáček z Moravských Budějovic. Jednalo se hru KRÁMY autorů: Lenky Neduhové a Jiřího Grambala. Mohu bez obav říci, že se jednalo zdaleka o nejoriginálnější kousek, a to nejen amatérských divadel, co jsem v poslední době měl možnost zhlédnout. Pracovalo se zde s neotřelým situačním humorem, který nenechal žádného diváka v klidu. V tomto představení ovšem nebyl divák pouze nečinně sedícím příjemcem předkládaného produktu zábavy, ale sám mohl ovlivňovat děj představení. Komunikaci s diváky zprostředkovávali dva “uvaděči“ (Samuel Neduha, Antonín Ferda), kteří v průběhu vystoupení vstupovali na scénu a dávali divákům vybrat ze dvou možností kudy se má hra ubírat. Objevila se zde i scéna východního bazaru, kde diváci provolávali názvy různých prodejních artefaktů a tím vytvářeli atmosféru pro toto místo typickou.

Říká se, že je lepší vyhořet, než se stěhovat. Po zhlédnutí hry KRÁMY uvidíte samy. Děj se soustřeďuje kolem takové “normální“ rodiny, jejíž hlavou je vášnivý sběratel starých cenností, které by se daly nazvat, slovy jeho manželky, krámy.

Herecké výkony všech interpretů (Zuzka Krouchalová, Jirka Grambal, Ondy Ferda, Dášenka Ferdanová, Aneta Tomaluková – tu nikdo neznáte, Peťa Lukšová, Milan Prášek, Standa Plíšek, Tomáš Dohnal, Sam Neduha, Tony Ferda a nikdo další) nesmí zůstat bez povšimnutí a samozřejmě zasloužené pochvaly. K celkově úspěšnému vystoupení bezpochyby přispělo i skvělé dívácstvo a v neposlední řadě pilná, zodpovědná a skvěle odvedená práce režisérů: Jiřího Grambala a Ondřeje Ferdana.

Budete-li mít možnost někdy v budoucnu, a já doufám, že ano, zhlédnout tuto hru, neváhejte ani minutu a zaručeně se budete skvěle bavit. (toto pozvání neplatí pro ty, co se neradi smějí)

Jiří Řezáč

Žádné komentáře: