pondělí 17. března 2008

Hudba včera a dnes

Dřívější vnímání hudby se od nynějšího velmi liší. Zatím co zhruba před 30-ti lety bylo nemožné slyšet jinou než vážnou hudbu nebo hudbu dechovou a občas nějaký ten hit našich stálic typu Karel Gott a nebo Helena Vondráčková.

V té době bylo nemožné v rozhlase zaslechnout muziku jako je rock'n'roll a nebo jiné v době režimu nehodící se hudební styly. Už před pádem režimu se k nám tato „nelegální“ hudba dostávala, byla k sehnání na černém trhu. Většinou se rozšiřovala mezi lidmi díky nahrávání a přehrávání na tehdy oblíbené magnetofonové pásky.

Po pádu režimu v roce 1989 se na nás ze všech stran valila vlna nejrozmanitějších stylů a lidé už nebyli odkázáni na jedno rádio, ale mohli si vybírat, co chtějí poslouchat. A díky internetu je možné dnes poslouchat jakékoliv rádio na jakémkoliv místě na světě.

Rozdíl mezi dřívějším a dnešním pojetí hudby je velmi různorodé. Za posledních pár let vzniklo mnoho nových stylů, které ovlivňují mládež. Dnes co vnímáme jako hudbu pro „staré“, tak ji budeme vnímat za takových 20 let my a to co posloucháme dnes, bude považováno za hudbu pro „staré“. Protože hudba je věčná a má mnoho variací.

Hana Hrušková

Žádné komentáře: