úterý 18. března 2008

Nejkrásnější válka

Divadelní hra Nejkrásnější válka je jednou z nejúspěšnějších divadelních her, které byly uváděny na prknech divadla J. K. Tyla v Českých Budějovicích. Tato hra měla svou divadelní derniéru již před mnoha lety, ale protože se z technických důvodů budova divadla J. K. Tyla ruší, rozhodli se tvůrci pro obnovenou premiéru této hry, aby si znovu připomněli její někdější slávu a úspěch. Premiéra se uskutečnila 24. února 2008. Režie se ujal stejně jako před lety Jan Štěch spolu s Jiří Havlínem.

Nejkrásnější válka je hudební komedie, jejímiž autory jsou Vladimír Renčín, Jindřich Brabec a Hana Čiháková. Předlohou se pro ně stala hra antického spisovatele a dramatika Aristofana Lysistraté. Původně ji Aristofanes napsal jako válečnou satiru namířenou jako kritiku proti výbojným válkám, které Athéna v té době vedla, ale dnes ji spíše vnímáme pouze jako úsměvnou komedii o neshodách mužů a žen a jejich rozdílném pohledu na svět.

Příběh se odehrává ve starověkých Athénách, muži se právě vrací z vítězné bitvy proti Sparťanům, bohužel ale tím pro ně válka ještě neskončila, za týden se opět musí vydat do boje. To se ovšem nelíbí jejich manželkám, které na ně oddaně doma čekaly a těšily se konečně na spořádaný rodinný život po jejich boku. Všechny tedy chtějí svým mužům nějak zabránit v návratu na bitevní pole. Lysistrata tedy vymyslí lest, díky níž má muže z Athén i ze Sparty donutit k podepsání míru. Ženy k získání svých cílů použíjí své nejsilnější zbraně- nebudou se svými manžely sdílet lože. Muži se budou všemi možnými způsoby snažit jejich lest obejít, ale zdali se jim to podaří nebude otázkou jejich síly, ale vychytralosti.

Obnovená premiéra hry se setkala, stejně jako před lety, s obrovským úspěchem. Na konci představení aplaus nebral konce. Původní herecké obsazení se nesešlo bohužel celé, ale na druhou stranu jsme mohli vidět mnoho nových hereckých tváří. Celá hra byla poměrně nekonvenčně zpracována, a tak jsme mohli být svědky hereckých výkonů, které se odehrávaly nejen na jevišti, ale i v hledišti.

Zdá se, že i po mnoha staletích jsou hry antických dramatiků stále vyhledávány a jejich témata jsou přitažlivá i pro dnešního diváka. Tvůrci Nejkrásnější války dokonce zvolili poměrně neobvyklé hudební zpracování, které v našich divadlech nevídáme příliš často, což je dle mého názoru jeden z hlavních důvodů oblíbenosti této divadelní hry. I po letech slavilo toto drama na prknech divadla J. K. Tyla stejný úspěch jako kdysi. Kladné divácké ohlasy po skončení představení byly často směřovány hlavně do rukou režisérů, ale i herců, a tak se ještě v této divadelní sezóně dočkáme několika repríz.

Michaela Brodská

Žádné komentáře: