čtvrtek 13. března 2008

Jeden svět 2008

Ve středu 5. března začal v Praze již 10. ročník festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět 2008, který dnes patří mezi nejvýzmamější podobně zaměřené akce na světě a jeho součástí je bohatý kulturně-vzdělávací program. Probíhat bude nejen v Praze, ale i v dalších 28 městech po celém Česku včetně Českých Budějovic.

Hlavní zaměření festivalu je na dokumenty o lidských právech, jejich zprostředkování běžnému divákovi, ke kterému se jen těžko dostávají, o to méně na promítacích plátnech kin. Jedná se o soutěžní festival, postupně budou vyhlášeny dvě hlavní a dalších 6 vedlejších cen. V rámci programu bude divákům představeno 138 filmů z celého světa.

Festival se orientuje v první řadě na mladé lidi, především studenty vysokých a středních (ale i základních) škol. Jeho cílem je seznamovat přístupnou cestou s problematikou demokracie a porušování lidských práv v dnešní společnosti. Důraz je kladen na to, aby dokumenty, které jsou pro mladého člověka rozhodně zajímavější než různé brožury nebo suché monology učitelů apod., se prezentovaly jako svébytná umělecká forma, která má mnoho možností, jak originálně působit na diváka. Ale festival není jenom o filmech, provází jej mnoho workshopů, debat, přednášek či tématických výstav, využívá tedy nejrůznějších sdělovacích prostředků.

Nedílnou součástí festivalu je i Jeden svět na školách, jehož součástí je promítání filmů, diskuze se žáky a učiteli, semináře pro pedagogy, literární, fotografické a výtvarné soutěže či podpora volnočasových filmových klubů. Do programu Jednoho světa na školách se letos zapojilo více než 2200 škol. Jeden svět společně s Českou televizí se také zapojili do mezinárodního projektu Proč potřebujeme demokracii? Cílem projektu je skrze dokumentární filmy iniciovat celosvětovou diskusi o demokracii.

Organizátoři se snaží především přinášet komplexní a vyvážené informace, které umožní lidem hlubší pochopení souvislostí nejzávažnějších zahraničně-politických problémů, přispívat k otevření obecné diskuze o roli každého z nás, posilovat vědomí důležitosti osobní občanské angažovanosti. Nejedná se jen o ukazování problémů, "provokování" a diskutování, Jeden svět je i vzdělávací projekt - pomáhá například pedagogům začlenit vzdělávání o lidských právech a další témata do výuky, usnadňuje žákům vidět události v širších souvislostech, zpestřuje jejich vnímání světa a učí je artikulovat svůj názor v otevřené debatě. Jde o to ukázat každému, že i on má možnost "něco dělat".

V čem spočívá největší přínos Jednoho světa? Především vzdělává a napomáhá uvědomění si. Lhostejnost, nevědomost a předsudky jdou ruku v ruce a jsou známkou malosti, která dává prostor špatnostem, nesvobodě a tyranii. "Lidé bděte!", a nemyslete si, že dnes už nám nesvoboda nehrozí, navíc to, že třeba nepůsobí přímo na nás, neznamená, že se nás netýká. Nesmíme zapomínat, že na získání naší svobody, jedné z nejcennějších hodnot, měli obrovskou zásluhu právě občané států, které sami byly již svobodné, teď je řada i na nás.

Jeden svět 2008 v Českých Budějovicích

Festival Jeden svět 2008 v Českých Budějovicích se koná za podpory statutárního města České Budějovice a Jihočeského kraje, je zařazen mezi „Zvlášť významné akce v roce 2008“. Akce se koná pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje RNDr. Jana Zahradníka a primátora statutárního města České Budějovice Mgr. Juraje Thomy. Pořadateli jsou nadace Člověk v tísni a kino Kotva, spolupracují též se studenty Jihočeské univerzity.

- Program: Kino Kotva Lidická 235, České Budějovice (http://www.kinokotva.cz/)
12. 3. Putování červené ledničky / Srbsko / 2007 / 52 min. 18:00 War/Dance / USA / 2006 / 105 min. 20:00 Kongo: hluboké ticho / USA, Kongo / 2007 / 77 min.
13.3. 16:30 Dopis Anně / Švýcarsko / 2008 / 83 min. 18:00 Ve stínu Proroka / Finsko / 2007 / 90 min. 20:00 Na konci duhy / Austrálie, Francie / 2007 / 84 min.
14.3. 16:15 Plavba po Jang C'-ťiang / Kanada / 2007 / 93 min. 18:00 Globální pohoda / USA / 2007 / 100 min. 20:00 Dámy v bílém / Česká republika / 2008 / 53 min.
15.3. 17:00 Severní Korea, jeden den života / Nizozemí / 2004 / 48 min. 18:00 Děti v otroctví / Velká Británie / 2007 / 90 min. 20:00 Vládneme, nerušit / Česká republika / 2007 / 52 min. (Po filmu debata s Erikem Tabery, autorem předlohy)

Hlavním zdrojem byly a doplňující informace získáte na stránkách festivalu : http://www.jedensvet.cz/ Speciál České televize s možností prohlédnout si vítězné snímky minulých ročníků a upoutávky : http://www.ceskatelevize.cz/specialy/jedensvet2008/

Ondřej Brynych (bW)

Žádné komentáře: