pátek 14. března 2008

Sázava za zvuků hudby

Pokud váš prázdninový program není již detailně sepsán a naplánován a chybí v něm nějaké to hudebně-kulturní vyžití, navrhuji začít hledat na mapě městečko Kácov. Právě zde se totiž bude po loňském stěhování podruhé konat jeden z nejlepších letních festivalů. Sázavafest se tradičně odehrává na břehu řeky, která určila i jeho název. Od roku 2001 vystřídal tři místa konání a loňský Kácov je zatím z hlediska organizace považován za nejúspěšnější.

Jako několikaletý návštěvník jsem schopna porovnávat a podat vám podrobnější informace. Kácov skýtá velkou výhodu v rozloze areálu, který byl v Sázavě omezen na velikost Ostrova. Ovšem se zvěčujícím se areálem přibývají i kroky, které ke své vytoužené kapele musíte ujít. Proto nedoporučuji spoléhat se na to, že „si proto když tak do stanu doběhnu“, ale vybavit se již od rána nejlépe vším potřebným a do stanového městečka se vracet až po skončení posledního vystoupením.

S rozlohou však také přibylo stageu, stánků s občerstvením a především prostoru, na kterém se můžete podle vašeho gusta bavit.

Hlavní hvězdou loňského roku se stala, bývala zpěvačka skupiny Morcheeba Skye, jejíž vystoupení skutečně stálo zato. Vzhledem k mírnému vzrůstu cen vstupenek můžeme předpokládat, že letos možná uvidíme hvězdy většího kalibru. Každopádně i bez nich je Sázava vždy báječnou potěchou pro tělo a především duši. Kdo zná prostředí takovýchto masový akci, jistě porozumí, kdo ne, neměl by váhat a okusit.

Teď několik důležitých informací nakonec. Vstupenky je dobré si nakoupit v předprodeji. Rozhodně se to vyplatí víc než na místě a i kdybyste později z nějakého důvodu nemohli jet, jistě se vám podaří lístek udat. Vlastní jídlo a pití můžete mít pouze ve stanech, ale i v areálu se dá vcelku poživatelně a v rámci možností levně pojíst. Při nepřízni počasí (to je samozřejmě zajištěno pořadateli slunečné a bez srážek, ale přeci jen kdyby náhodou) doporučuji vybavit se pláštěnkou. Nemusíte se stydět! Ostatním vážně o váš vzhled nepůjde a bude se vám pařit lépe než s deštníkem nad hlavou. Bezesporu výhodou je také pořídit si na stan zámeček. Pokud náš národ jen trochu znáte, jistě to chápete.

Tolik asi k dobrým radám. Teď už snad jen, že letos se festival koná od 30. 7. do 3. 8. a předprodej vstupenek již začal. Přeji vám, ať vám to čekání utíká rychleji než mně a pokud se mi podařilo vás k návštěvě festivalu přesvědčit, také ty nejskvělejší zážitky.

Veronika Zelenková

Žádné komentáře: