pondělí 10. března 2008

Narozeniny u Skaláka

Rád bych k hudebním tématům přiřadil svůj článek, ne zcela typický pro tuto tématickou složku. Nejedná se o recenzi běžné hudební akce, ale myslím, že menší odchylky mohou být ku prospěchu věci.

Ve dnech 24. 2. 2008 až 2. 3. 2008 se ve zcela jedinečném objektu Skalákova mlýna uskutečnila letos již druhá oficiální oslava narozenin několika lidí, kteří umí užít správného významu slova zábava. Již objekt sám skýtá nezapomenutelný zážitek pouze svým vzezřením. Myslím, že každému z návštěvníků jako první přijde na mysl slovo umělecké dílo. Mlýn, zasazen do krásné krajiny Vysočiny, v neveliké vzdálenosti od obce Želetava, je postaven a dlouhá léta tvořen k obrazu svého majitele. Rozlehlá kamenná centrální budova je obehnána dřevo-kamennými hradbami s vížkami v rozích. Tímto uspořádáním vzniká uzavřený prostor dvora, kterému v čele vévodí centrální pódium, využívané při častých letních akcích. Jistou idyličnost všemu dodává malý rybník s podélným molem po jedné straně, sloužící plně návštěvníkům k využití dle jejich uvážení. Je ovšem jasné, že v tomto ročním období bylo využíváno převážně interiéru, i když jedna z účastnic si přesto již v prvním dnu, při nechtěném koupání, vyzkoušela teplotu vody. Interiér je tvořen několika místnostmi propojenými navzájem důmyslným labyrintem chodeb. Nechybí zde velice atypický bar (postaven z bot) na jehož stropě naleznete mimo jiné např.: protézu, psací stroje , jízdní kolo a spoustu jiného haraburdí, vše (snad) důmyslně upevněno. Centrální jádro tvoří visuté dřevěné podium s mnoha stoly a gauči, na kterých nejeden návštěvník (pouze ten šťastnější) složil hlavu. Pod tímto podiem se nachází ve z části otevřeném prostoru obrovský kotel na dřevo, starající se o luxusní teplotu. V hale, nacházející se trochu mimo ostatní prostory, se odehrávala většina hudebních interpretací. Uznávám, že popisovat ztvárnění objektu je téměř nemožné, jelikož je tvořen úmyslně a neúmyslně vrstvenými či visícími předměty nejrozmanitějšího původu. Pouze jsem se pokusil o stručný nástin, k dokreslení představy o akci.

V průběhu celé akce se staraly o živou zábavu kapely a několik DJ's. Vystoupení česko-rakouské kapely Die Blaue Trottel Parade se tentokrát obešlo bez typického modrého zbarvení interpretů, což ani v nejmenším neubralo na expresivnosti a samozřejmě ani na kvalitě jejich vystoupení. Mimo jiné vystoupily i kapely Shitt swepers či Ikarův pád. Obě kapely předvedly opravdu dobrý bigbeat, který nemohl urazit ani nejzarputilejší příznivce tohoto žánru. Prostor dostaly i dvě kapely z Třebíče, jejichž název se bohužel ztratil ve víru událostí. Pro zpestření sobotního večera se promítaly na plátno krátké filmy z fondu Tomáše Dohnala, který byl zároveň jedním z pořadatelů, a práce několika studentů FAMU.

Věřím, že všichni návštěvníci se skvěle bavili a odcházeli obohaceni o krásné zážitky a rádi se opět příští rok sjedou U Skaláka. Mimo to bych velice rád poděkoval pořadatelům za jejich výborně odvedenou práci. Budu rád, když se necháte inspirovat a na příští, letní nebo zimní, akci se potkáme. Nejbližší letní akce je první víkend začátku letních prázdnin, přijďte a jistě nebudete litovat.

Jiří Řezáč

Žádné komentáře: