pondělí 10. března 2008

Patrik Süskind - Parfém: Příběh vraha

Literárně vzdělaný autor Süskind vychází ve svém románě z velkých tradic E. T. A. Hofmannna a E. A. Poea a nezadá si s jejich fantastičností ani napínavostí. Jeho kriminálně laděný příběh, jehož pachatel je nám od počátku známý, sleduje čtenář bez dechu až do morbidního konce, který je v těsném sousedství romantické ironie.

Hlavním hrdinou je Jean-Baptiste Grenouille, který má výborný čich, ale on sám nemá žádnou vůni nebo zápach. Jelikož nepociťuje žádné emoce, ve své cestě za vytvořením dokonalé vůně se nezdráhá ani vraždění mladých dívek. Jeho osud končí tragicky. Nastříkal se svým parfémem a náhle byl zalit takovou krásou, jako by to byl zářivý oheň. Kolem něj se vytvořil kruh dvaceti, třiceti osob. Každý se ho chtěl dotknout, každý z něho chtěl kousek. Za chvíli z něj nic nezbylo, kanibalové jej snědli.

Na jedné straně, pokud jde o parfémy a jejich výrobu, se blíží dílo literatuře faktu, na druhé straně svou fantastičností a ironizováním racionálnosti je blízké pohrdavému postoji romantiků k vládě absolutního rozumu.

Neobvyklou smyslovostí čichových vjemů zavádí čtenáře do dosud neobjevených světů.

Petra Novotná

Žádné komentáře: