pondělí 5. května 2008

Tak trochu úlet

Nedávno se v Českých Budějovicích rozjel projekt, v němž se měli propojit umělecké směry hudby, mluveného slova a výtvarné kultury, vše ve vážném duchu klasických umění. No dobrá, ale proč to nevzít také z jiného konce? Podívejme se do malého městečka, ležícího na patě Prahy, jménem Úvaly. Zde se již třetím rokem ke sklonku léta pořádá akce pro všechny umělce a milovníky umění s názvem „Tak trochu úlet“. Koná se pod záštitou MDDM Úvaly a tuto myšlenu přinesla paní Jana Pospíšilová, mozek tohoto volnočasového zařízení. Platnou vstupenku si seženete snadno, pokud oplýváte alespoň malou dávkou talentu. Vstup si totiž zajistíte jedním svým dílem, prací, příslibem autorského čtení nebo jiného výstupu, pokud jste třeba tanečník.

Kdekdo by si mohl říct, že je to riskantní podnik a to pouze pro mladé. To by se ale mýlil. Mezi dredatými hlavami se tu pohybují trvalé s nafialovělým nádechem. Holá brada se zde zaujatě baví s pravým rokerským plnovousem. Je to příležitost pro všechny, senioři mohou ukázat poctivost řemesel, která po léta provozovali, mezi moderními obrazy můžeme shlédnout starou techniku paličkování a hned opodál dětské, zatím nevyzrálé obrázky.

Je to nádherný kompromis mezi mládím a stářím. Na rozloze osmdesáti metrů čtverečních se jak na běžícím páse střídají hudební skupiny i generace, elektrické kytary střídají pozouny, didgeridoo a africké bubny. Malé děti, tančící v červených sukýnkách nahrazují hiphopeři a modernistky. Zkušení a mnohdy již věhlasní literáti se zde setkávají se začínajícími pisálky. Jde tu především o střed několika různých vyjádření sebe sama. Mladí získávají zkušenosti a ti starší zase energii a inspiraci.

Tahle úvalská akce je ohromná šance pro začínající umělce a nikdo z vás by si ji neměl nechat ujít. Trvá asi tři dny, dle rozpoložení všech zúčastněných. A co Vy víte, třeba si vás tam někdo všimne.

Více info a fotky na www.mddmuvaly.cz.


R. Svobodová

Žádné komentáře: