středa 26. března 2008

BELTINE

Svátek keltské kultury Beltine 2008

Beltine býval jedním z nejdůležitějších svátků v celém keltském světě. Slovo Beltine pochází ze slovního základu tine nebo teine, což značilo ve starokeltštině oheň. Beltine byl potom chápán jako oheň k uctění boha Belena. Jeho úlohou bylo očišťovat a chránit zdraví lidí i zvířat.

Zajímají vás keltské zvyky a rituály? Chcete se o Beltine dozvědět více? Máte chuť zažít tuto slavnost na vlastní kůži? Pak mezinárodní festival "Svátek keltské kultury Beltine 2008" je jedinečnou příležitostí. Letošní 14. ročník pořádá sdružení Bratrstvo Keltů na státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci. Kdy jindy než 30. dubna 2008 od 20:00 hodin až 1. května 2008 do 12:00 hodin. Tento festival se stal největší přehlídkou keltské hudby ve střední Evropě. Podporuje různé umělecké směry a žánry, amatéry i profesionály. Není bez zajímavosti, že se nekoná na jednom místě, jako to bývá u jiných festivalů. Beltine putuje po pozoruhodných místech České republiky.

O tradiční keltskou hudbu se postará několik domácích i zahraničních skupin: The 1st Czech Pipes and Drums, Asonance, Battelfield Band (Skotsko), Czeltic, České srdce unplugged, Dagda (Maďarsko), Duan (Polsko), Chodská vlna, Le hAnam, Roc´hann + Galthilion (Slovensko). Na programu bude výuka irských tanců, ohňové vystoupení (Samhain on fire), malování na tělo, nejrůznější hry našich předků, ukázky keltských řemesel a mnoho dalšího.

Přijďte oslavit jaro s Kelty, zažít noc ohňů, hudby, tance a zábavy. Jistě vám zůstanou nezapomenutelné vzpomínky na setkání s kulturou obávaných válečníků.

Iva Horálková

Žádné komentáře: