úterý 25. března 2008

MODLITBY BÁSNÍKŮ

Vážení čtenáři,

ráda bych Vám představila knihu MODLITBY BÁSNÍKŮ. Veškeré básně, které jsou v této básnické sbírce obsaženy, vybrala a uspořádala Anděla Janoušková, olomoucká básnířka. Čtenáři jsou k dispozici básně, které vznikly v rozmezí od středověku po současnost. V této publikaci, která potěší hlavně milovníky duchovní poezie, jsou zastoupeni takoví velikáni jako je Francois Villon, Franz Werfel, Paul Verlaine, R. M. Rilke nebo Robert Louis Stevenson.

Témata básní vyjadřují hledání životní jistoty v Bohu, životní tápání, ale jsou zde také básně, které básníci, jako např. Villon, složili pro své blízké. Konkrétně to byla jeho báseň Modlitba k panně Marii, určená pro Villonovu matku. Měla jí být útěchou a podporou v té nejtěžší chvíli, a to během cesty na poslední odpočinek. „Myslím na tvého syna bez přestání, pros přes má pobloudění nemalá, abych já také došla smilování, jež Marie Egyptská získala či Teofil, kteréhos vyrvala svou přímluvou z ďábelské společnosti.“ Myslím, že v této básni nebo alespoň z tohoto úryvku, který jsem vybrala, je celkem dobře vidět nejen téma básně, ale také Villonovo vědomí matčiny víry, také díky tomu jí tato báseň mohla být velkou oporou. Celá báseň se nese ve velmi poetickém duchu a slovní obraty jsou voleny s citem, který jako by dodával tématu básně na vážnosti. Také další texty jsou moc hezké, povzbudivé, jazykově bohaté a myslím si, že právě tato sbírka, i když má povahu náboženskou, je příkladem knihy, která nadchne širokou vrstvu čtenářů, ať už z řad lidí, kteří mají vztah ke křesťanské víře nebo z řad čtenářů, kteří prostě jen mají rádi poezii. Bezpochyby je to zásluha brilantního překladu, který básním dodává tu správnou serióznost, kterou tento typ básní zcela jistě vyžaduje.

Sbírka vyšla v Karmelitánském nakladatelství v Kostelní Vydří v roce 1994, 2005 a k dispozici je také v knihovnách.

Z hlediska své čtenářské zkušenosti s touto knihou Vám mohu slíbit, že nebudete litovat. Pokud Vás nadchne, určitě si jí budete chtít zařadit do své knihovny a neustále se k ní vracet. Přeji Vám příjemný čtenářský zážitek.

Lenka Königsmarková

Žádné komentáře: