pátek 28. března 2008

Please The Trees – Lion Pryer (85%)

Kleknout do barevného listí a modlit se ke stromům, prosit je. Tolik opěvovaný weird- folk se prostřednictvím Selfbrushe (Václav Havelka- lyrik, písničkář, kytarista ) dostal konečně i k nám. A společně s táborskou úrodnou zeminou ve jménu Some Other Place vytvořili v Čechách něco, co tady chybělo už dlouhou dobu. Z pouhého jamování ve známém klubu 007 na Strahově, který zažil už spoustu undergroundových zrodů, se zrodili Please the Trees. Kapela stvořená z náhody, vytvořila své první album Lion Pryer. Šum větví s patetičností hlasu Johnyho Cashe.

Václav Havelka pobyl chvíli v Anglii, následovně v Itálii, aby mohl zapůsobit jak svěží vánek na zatuchlé hudební alternativní scéně, která se poslední dobou ubírá jakýmkoli jiným směrem, než je právě alternativa. Z undergroundu se stává mainstream a naopak. Selfbrush přišel s albem Three Names (2006, Absent Hour) a kostkované košile doplněné koženým páskem s pěknou sponou se staly v určitých kruzích uniformou. Přesto neměl příliš velkou potencionalitu být poslouchán v takové míře, jak by si zasloužil. Setkání s instrumentálními Some other People bylo poslané z nebe, když jsme u těch modliteb. Selfbrush se zde konečně může prezentovat jako vyzrálý umělec, hravý a přesto trochu omezený četností dalších členů, kteří mu ukazují jeho hranici (často se totiž na vystoupeních uchyloval k předlouhým „ jam seasons“).

A o čem album, které obsahuje slovo „lev“ , symbol síly a pýchy? Je to o přírodě. O kruté harmonii přírody, která, ať chceme nebo ne, se projevuje v nás samotných a v našich vztazích. O rudém nebi, řekách, lesech tvořených stromy nebo domy. Už první singl v rádiích Wrong Along dal představu v čem se deska ponese. Hravá melodie, nic hlasitého, smyčce. Rozostřený mužský hlas, který vypráví za ženskou hrdinku. Good night, Sweety! Lost Mind, která otevírá album, zní hravě a hlavně strašně chytlavě díky frázování jednotlivých slov. Pořád se nad vámi ale vznáší ta šedavá mlha tajemství, která se ukrývá v rozechvělém hlase, co se stejně jako prach vzedme z prašné silnice a pomalu ulehá zpátky, při každé dramatičtější změně ovzduší.

Red Sky je prototypem písně, která už od jejího těžkého začátku (klávesy, smyčce, kytary) naznačí, že i přes melodičnost nebude Red sky příliš lehká směs významů. Do bicích, které znějí jako pochod vojáků do třicetileté války, sem tam bijí zvony, které zaručeně nehlásí nic dobrého. A co má ten pán v autě, aby podpálil svůj dům? Tato píseň odhaluje tajemství naléhavosti celé desky- častým opakováním klíčových slov textů, kosmickým dozvukem kláves a bassovým hraním si na U2, společně se silným refrénem. U písně I´m Afraid Of You se jako chorál zastavily na moment i jeho přítelkyně, herečka Lenka Krobotová (Restart), Aňa Geislerová a houslistka Bethany Lacktorin, kterou jste mohli vidět právě na vystoupeních Selfbrushe. Zatímco někde se to všemožnými hlasy jen hemží, song Aplauding Heals- The Cancor je záležitostí pouze Some Other Place, totiž zcela instrumentální, klidné. Poslední píseň Beginning Of The End si udržela pořád stejné rozostřenosti i přes to, že zde už není tak velký záměr upozornit na vokál, ale pozornost se přímo přenáší na zvuk daleko rockovějších kytar, než jsme od Please The Trees zvyklí.

Please The Trees je zvuk, který dokládá slib ve znamení dobré indie scény, zakládající se na znamenitém projevu Václava Havelky, silných refrénech a chytlavosti spojené s naléhavostí, vyznání se k víře o přírodě. Přes všechny tyto klady, kterých je zaručeně víc než záporů, je na desce bohužel slyšet její vznik. Deska byla totiž nahraná ve dvou obdobích (březen a prosinec) a ještě k tomu v ne zcela profesionálním studiu, s producentem Amákem

(Sunshine). Tento fakt je bohužel na albu dost slyšet, stejně jako občasný syndrom „ tohle už sem někde slyšela“. Ano, jako by jste už něco z desky Lion Pryer už někde slyšeli. Asi velký vliv hudebních idolů. Nicméně, album stojí za poslech a Please The Trees za poslech koncertní.

Celkový čas: 45:54
Vydáno: 7. 12. 2007
Skladby: Lost Mind, Wrong Along, I'm Afraid Of You, It's Not Me, Never Notice, Red Sky, Applauding Heals The Cancer, Ready To Shout, Beginning Of The End

Petra Kloidová

Žádné komentáře: