pátek 28. března 2008

Pokání

Pokud se při výběru filmu, který hodláte v nejbližší době zhlédnout, rozhodnete pro snímek Joya Wrighta Pokání, mohu Vám zaručit, že zklamaní nebudete. Již podruhé, po filmu Pýcha a předsudek, se tento režisér obrátil na knižní předlohu, tentokrát od Iana McEwana, a jeho výběr byl opět brilantní. Přestože jsem zatvrzelou odpůrkyní amerických lovestory a válečných velkofilmů, byla právě v tomto díle kombinace obojího tím nejlepším.

Jako hlavní hrdinové jsou uváděni Keira Knightley v roli Cecillie Tallisové a James McAvoy jako Robie. Dle mého názoru je však nejdůležitější postavou mladá „spisovatelka“ Briony Tallisová, která díky své velmi bohaté fantazii způsobí nechtěně utrpení hned několika lidem. Nejmladší Briony si zahrála velmi nadějná, dvanáctiletá Saoirse Ronan, starší představitelku Briony Romolu Garai můžete znát z filmu Hříšný tanec 2, v jejich rolích však rozhodně žádné souvislosti nehledejte. Nejstarší Briony pak ztvárnila Vanessa Redgrave.

Nehodlám prozrazovat celý děj, ale pokusím se trochu navodit atmosféru. Dospívající Briony ani tak netrápí hrozba blížící se druhé světové války jako to, co se děje s ní samotnou. K synovi jejich služebné, Robiemu, pociťuje cosi, co ještě neumí pojmenovat a navíc také zjišťuje, že se mladík až příliš zajímá o její sestru. Shodou nešťastných náhod Robieho neprávem obviní ze znásilnění. Zničí tak nejen Robieho život, ale zmaří i lásku mezi ním a její sestrou Cecillií. Když si svou chybu začne uvědomovat, je už příliš pozdě nato ji odčinit. Celý svět teď sužuje válka.

Můžete očekávat skvělý scénář, báječné zpracování a velmi překvapivý konec. Časté retrospektivy budou vítaným zpestřením a také pomohou udržet vaši pozornost.

Veronika Zelenková

Žádné komentáře: