úterý 25. března 2008

Po mně potopa

Ve středu 19. 3. 2008 jsem se rozhodl navštívit ochotnické divadlo J. K. Tyla sídlící v Českých Budějovicích na Lannově třídě v budově společnosti E-on. V dohledné době se bohužel bude muset toto divadlo přestěhovat do jiných prostorů z důvodu odprodeje budovy jinému majiteli, který nemá v záměru zachovat stávající symbiotické soužití. Naštěstí se město k tomuto problému nestaví laxně a snaží se pomoci. Nezbývá než doufat v brzké vyřešení problému.

Komedii čtyř aktovek autorů: A. T. Averčenka a A. P. Čechova režírovala Vlasta Dlouhá Vorlová a role ztvárnili herci: Tereza Havlínová, Josef Pařízek a Jiří Havlín. Kousky: Obtížný případ a Sebevrah nesou rukopis prvního ze jmenovaných autorů, Medvěd a Námluvy rozhodně nezapřou Čechovův jedinečný vtip. Herecké výkony všech tří protagonistů byly opravdu vynikající, za což vděčíme správné volbě herců ze strany režisérky.

Jelikož je Vlasta Dlouhá Vorlová velice milá a ochotná, nebylo jí za těžko prozradit pár informací ze zákulisí. Ona sama, herečka Jihočeského divadla, má k tomuto umění vztah již od dětství a podílet se na tvorbě jako režisérka bylo jejím přáním již dlouhou dobu. Zvolila si za předlohu právě tyto dva autory nejen pro sympatii k jejich tvorbě, ale právě i ke koncepci uskupení her. Všechny tři dílka mají tříčlenné obsazení, dva muži a žena. Kdy jeden z mužů je starší, asi pětapadesátiletý a druhý statný, zdravě energicky vyhlížející pětatřicátník. Role ženy se musela v určitých částech proměňovat, což nepředstavovalo větší problém. V Českých Budějovicích se ochotnickému divadlu věnuje kolem 100 lidí, volba herců závisela tedy jednak na jejich fyzických dispozicích a co je na divadle nejdůležitější, na šikovnosti herců.

Díky tomu, že si hry vystačí s nevelikým hereckým obsazením a s minimem kulis, odpadá problém technických komplikací a naopak je možno vyjet s touto komedií i mimo domovské divadlo, což bylo i určitým záměrem.

Samotné nacvičení hry trvalo cca. tři a půl měsíce, z toho poslední měsíc představoval nejintenzivnější práci.

Mně se hra velice líbila a věřím, že i Vy, pokud někde uvidíte upoutávku ve znění PO MNĚ POTOPA aneb Obtížný případ Sebevraha na Námluvách s Medvědem a necháte se zlákat k návštěvě, jistě litovat nebudete. Bližší informace o programu divadla najdete na: http://www.c-budejovice.cz/ nebo na: http://www.cbsystem.cz/ kde si můžete přečíst dlouhodobější program divadla a zarezervovat vstupenky na jednotlivá představení.

Nezbývá než popřát ochotnickému divadlu J. K. Tyla hodně úspěchů i v budoucí tvorbě a těšit se co si pro nás připraví na příště.

Jiří Řezáč

Žádné komentáře: