úterý 22. dubna 2008

Interview s Jirkou Koubou

Po koncertě Sunshine jsme se sešli s kytaristou skupiny Jirkou Koubou. Byl velice milý a přívětivý, i přes zjevnou únavu po náročném vystoupení.

Ahoj Jirko. Mohl bys nám prozradit něco o tvých hudebních začátcích?
Moje hudební začátky spadají už do doby, kdy mi bylo kolem 6 let a začal jsem hrát na zobcovou flétnu a chodil do lidovky.....ale na kytaru hraju "teprve" cca 12 let. Dva roky jsem hrál na flétnu, pak mě přeřadili na hru na klarinet, ale tam jsem vydržel jen asi 4 měsíce. Pak jsem toho nechal. Takovej dodatek k těm začátkům (před tu kytaru):-)

Jaké bylo být nováčkem v kapele, která již fungovala?
Jestli se bavíme o Sunshine, tak výhoda byla v tom, že jsem se k klukama ze Suns znal už delší dobu před tím, než jsem s nimi začal hrát...s předešlou kapelou, ve které jsem hrál jsme poměrně často hráli na stejných akcích se Suns, takže tohle hodně usnadnilo, věděl jsem, co zhruba od toho můžu čekat a to samotný poznávání a pronikání do toho díky tomu bylo snažší z obou stran...

Je známo, že kluci spolu dokáží vycházet lépe než holky. Ale vyskytly se mezi vámi někdy větší konflikty? Pokud ano, čeho se týkaly?
Konflikty patří k věci. Když chtějí dva, tři nebo čtyři lidé něco společně dokázat a snaží se to dělat naplno, samozřejmě mezi nimi dříve nebo později dojde k určitým konfliktům. Pokud to ale dokáží konstruktivně vyřešit, může je to jenom posílit. Takže i mezi námi samozřejmě určité konfikty vznikly, ale vždy jsme se s tím nějak vypořádali. Konkrétní případy ale zmiňovat nebudu, to musí vždy zůstat v kapele...;-)
Jasně, to je v pořádku.

V minulém roce vyšlo vaše album s názvem Dreamer, které se ale od předcházejících liší. Kde jste brali inspiraci pro nové prvky?
Jsme velcí konzumenti hudby, zajímají nás nové kapely, trendy, snažíme se to všechno sledovat, zajímáme se o to, co se v hudbě děje, takže inspiraci hodně bereme v ostatních kapelách, které nás v ten moment zajímají, to je bezesporu. Dreamer je tím pádem určitě hodně ovlivněn tím, co jsme zrovna v té době poslouchali.

Dříve se o vás mluvilo spíše ve spojitosti se zahraničím. Ovlivnila i zkušenost z USA vaši tvorbu?
Samotná zkušenost spojená s naším pobytem v Americe naši tvorbu ani tak neovlivnila, k hudbě, co na nás působila bychom se dostali i odsud, ale to přičichnutí k tomu hudebnímu byznysu, tak jak se dělá v USA bylo pro nás obrovskou školou, zkušeností a zážitkem, bez ohledu na to, že nám ta plánovaná kariéra tam nevyšla, jak jsme si v té době představovali a mysleli.

Byl velký rozdíl v práci na vydávání CD tady a v USA?
Rozdíl je to obrovský a nepoměrný, i když šlo o celkem nezávislý label (Custard records) s podporou velké firmy, naše podmínky pro nahrávání desky byly opravdu luxusní. Lidmi, se kterými jsme spolupracovali, studii, ve kterých jsme nahrávali počínaje, maximálním profesionálním přístupem firmy a velkým finančním rozpočtem konče.

V poslední době se v hitparádách objevil klip na nový singl Days will never be the same. Při natáčení jste byli skoro všichni bez oblečení. Byl to nápad někoho z vás nebo týmu, který klip vytvářel?
Celý ten klip od námětu, scénáře, realizace a finálního zpracování měl v režii Jan Zajíček. Režisér, který natočil mj. videoklip Známka punku od Visacího Zámku nebo spolupracoval i s PSH. Všechno je tedy jeho práce - i ten nápad svléct nás do naha:). Mimochodem, točilo se to někdy v říjnu, v tom prostoru byla docela zima a takto "neoblečeni" jsme strávili cca 14 hodin (přes noc do šesti do rána:)..

Byl tedy pro tebe velký problém natáčet jen s housličkama? Nebo co to vlastně je?:-)
Jo jo, jsou to pozlacené housličky:-)...žádný velký problém to nebyl....jen bylo únavné to čekání. Točilo se to speciálním kamerovým ramenem na jeden záběr, ale dlohou trvalo to rameno naprogramovat. Samotné natáčení nás samotných bylo hotové vlastně za chvíli.

Připravujete své další album nebo se stále věnujete propagaci desky Dreamer?Momentálně stále hrajeme set postavený na věcech z Dreameru, ale už začínáme myslet na novou desku. Pár nápadů, fragmentů už máme, ale vlastně nic hotového a konkrétního. Tvrdě na tom začneme pracovat asi po letních festivalech. Jinak se držíme modelu hrát nové věci až po vydání desky.

Popularita kapely stále stoupá. Jak ty osobně vnímáš zvyšující se zájem fanynek?Já vnímám zvyšující se zájem fanynek a fanoušků velice kladně, máme na ně zřejmě štěstí, umí si koncert náležitě užít a tím nás motivují k lepším výkonům. Dá se říct, že je k hraní potřebuji:-)

A na závěr. Chtěl bys něco vzkázat příznivcům Sunshine?
Chtěl bych jim bez jakéhokoliv náznaku klišé vzkázat, že si moc vážím jejich podpory a zájmu, ať nám zůstanou věrní a že se vždy budu poctivě snažit, abych je nijak nezklamal;-) snad to dává smysl :-)

Určitě dává, děkujeme moc za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů. Jak hudebních, tak osobních.

Barbora Michlová, Lucie Kudrličková

Žádné komentáře: