čtvrtek 24. dubna 2008

Vzhůru za krásami Švýcarska

Co se Vám vybaví jako první věc, když uslyšíte o Švýcarsku, ať už jste tuto překrásnou zemi navštívili či nikoli? Švýcarsko – země fascinující přírody, stále zelených pastvin, kde se spokojeně pasou stáda krav a ovcí, samozřejmě země vysokých Alpských vrcholů, které berou dech a probouzí ve Vás obrovský respekt. Nebo Vám snad při pojmu „Švýcarsko“ automaticky naskočí světoznámý vynikající sýr či sametová výborná čokoláda, jež se rozpouští na jazyku? Pokud se zajímáte spíše o průmysl a obchod, jistě si vzpomenete na přesné švýcarské hodinky a banky té nejvyšší úrovně. Dovolte mi Vás pozvat na krátký výlet do jihozápadní části střední Evropy – do Švýcarska.

Bern – hlavní město ležící na řece Aara. Kdo by nechtěl navštívit toto srdce Švýcarska? Věřte, že poté, co jsem byla násilím vyvlečena po nepohodlné a unavující cestě autobusem, jsem netoužila vidět bernskou radnici ani orloj. Ovšem asi po pěti minutách, kdy jsem se s otevřenou pusou rozhlížela, kde to vlastně jsme, jsem zapomněla na únavu a bolest celého těla. Jen co jsme vyfotili živé medvědy – symboly města - v příkopu Nydeggbrücke, vydali jsme se na prohlídku památek města ve starém centru, které si opravdu zaslouží své místo v seznamu památek UNESCO.

Naskočí Vám husí kůže při představě celodenního chození po horách, nejrůznějších úzkých prašných cestičkách, trmácení se z kopce, do kopce a před sebou nekonečně dlouhou stezku? Jeďte do Švýcarska a turistiku si zamilujete. Neskutečně krásná příroda Vás donutí zastavit se, vdechovat svěží vůni hor, nejrůznějších skalních květin, donutí Vás zapomenout na starosti ve vašem životě. Jen těžko zažijete kdekoliv jinde na světě pocit, kdy stojíte v údolí, rozhlédnete se kolem sebe a spatříte jen zeleň a květy pestrých barev, ovšem jen co svůj zrak nasměrujete směrem k obloze, Vaše oči spočinou na skalách a špičkách hor, které se pyšní bílou čepicí ze sněhu a ledu. Ujišťuji Vás, že budete chtít vidět údolíčko, ve kterém jste předtím obdivovali okolí, seshora. Proto se vydáte po klikatých, strmých horských stezkách. A nebudete v žádném případě cítit bolest v nohou, protože se každou chviličku zastavíte, abyste se mohli shýbnout a zblízka si prohlédnout ojedinělé skvosty alpské přírody.

Nelze přehlédnout podle mého názoru jednu z nejobdivovanějších hor světa – Matterhorn. Tento klenot Švýcarska se ční nad světoznámým letoviskem Zermatt, kam jsem měla také to štěstí zavítat. Matterhorn měří „pouhých“ 4 478 metrů, jelikož však stojí osamocen a má téměř dokonalý symetrický tvar, vévodí tak celé krajině. Stoprocentně ve Vás vyvolá respekt a vám nezbude nic jiného, než pohodlně se posadit do měkké trávy a obdivovat perlu švýcarských Alp.

A švýcarské obyvatelstvo? Mohu říci, že Švýcaři nejsou národem prostoduchých finančníků, kteří se zaobírají pouze počítáním peněz a sestrojováním světoznámých hodinek. Jejich výjimečnost se odráží především v přístupu k nejcennějším darům země. Na každém kroku na Vás číhají nejrůznější zákazy a příkazy ochraňující panensky

nedotčenou přírodu. Pohled na Matterhorn utápějící se v paprscích zapadajícího slunce však nahrazuje všechna tato omezení a Vás ani nenapadne je porušit.

Doufám, že po mém virtuálním výletu napříč Švýcarskem budete chtít poznat tuto obdivuhodnou zemi na vlastní kůži a pokud jste již Švýcarsko navštívili, připomněla jsem Vám tak nezapomenutelné, dech beroucí zážitky.

K. Gyurcsovicsová

Žádné komentáře: