pondělí 19. května 2008

Bouda – prosím pozor:

Před pár dny mě kamarádka seznámila s velice zajímavým a velkorysým projektem: jedná se o zřízení alternativního, nízkoprahového klubu, zaměřeného na kvalitní a hodnotné využítí volného času dnešní mládeže, která si v mnoha případech hledá nepříliš vhodnou zábavu.
Když jsem byl obeznámen s vizemi a plány této sympatické slečny, vyvstalo mi na mysli – a nejen mě - rčení „Kázat vodu, pít víno“, v němž se zrcadlí její poněkud jiný osobní přístup k životu (Punk’s not dead=o). V každém případě je tento zajímavý nápad naplňován stejně zajímavým obsahem, vůlí a chutí jej realizovat, což věrohodnost nejen nabízí, ale především zaručuje.
Článek měl nabýt formy (téměř) vše osvětlujícího rozhovoru, ze kterého však kvůli oboustrannému nedostatku času prozatím sešlo, tudíž se pokusím nastínit nejzásadnější aktivity a úkoly nízkoprahového klubu Bouda:

Téměř každé město, obec či vesnice se potýká s problematikou (ne)adekvátního trávení volného času dospívající mládeže. Ne všichni mladí lidé jsou nakloněni sportu, kultuře či jiným aktivitám, které je nenechají zabřednout do táhnoucích se odpolední a večerů, jenž se zkracují nejrychleji a nejsnadněji dostupnými prostředky, které však vzdor své dostupnosti nevykazují dlouhodobě perspektivní výsledek.
Stejný problém zužuje i naše malé, malebné, multikulturní město Neveklov. Mnoho mladých lidí si nechce, případně nemůže, najít vhodnou aktivitu a ubírá se tak k posezení u alkoholu jako nejrychlejší cestě k zábavě. Klub Bouda si klade za cíl vést mládež v rizikové skupině 12-18 let k aktivnímu trávení volného času. Zájemci zde mohou navštěvovat výstavy, workshopy, přednášky, aktivně se podílet na chodu klubu vlastní hudební, literární, výtvarnou a další tvorbou, jezdit na kulturní akce, exkurze a spousta jiných činností. Úkolem je lidem osvětlit problémy a nabídnout aktivity, kterým by v běžných situacích nevěnovali pozornost, nebo by vůči nim byli imunní, jelikož jsou s nimi seznamováni prostřednictvím ne vždy zajímavých a plodných školních výkladů.

Jeden z mála nápadných problémů avizuje slovíčko z počátku článku: realizovat. Jak místní školy – ZŠ i SŠ, tak rodiče jsou nápadem nadšeni a podporují ho. Největší pozornost a naděje pro úspěšné odstartování projektu byla vkládána do vedení města. Je třeba najít vhodný prostor, vyřídit mnoho dalších věcí. Pomoc zastupitelů, taktéž nadšených nápadem, se nakonec ukázala býti kamenem úrazu. Naši radní, v čele s panem starostou a senátorem za ODS Karlem Šebkem, vždy s potěšením a vervou podporují nápady pro seberealizaci mládeže (nejvíce na veřejných zasedáních a před volbami, čím to???). Když se však přejde od řečí k činům, nafouknuté sliby praskají nebo odlétají do prrryč.

Přiblížil jsem zde hlavní úkoly a cíle projektu a jeho největší problém. Zajímalo by mě, zda se někdo z Vás setkává s „neadekvátním trávením volného času dospívající mládeže“ ve svém bydlišti, nakolik je tento problém vážný, zda je nějakým způsobem a někým řešen, s jakou se jeho řešení potýká podporou atd. Pokud článek, resp. jeho náplň, někoho zaujaly a má, chce k němu cokoliv říci, jsem nakloněn všem návrhům, názorům a připomínkám.


Roman Chaluš

Žádné komentáře: