pondělí 19. května 2008

Imperium Bohemorum aneb Fantastické dějiny zemí Koruny české

Tuhle knihu dostal můj otec k Vánocům a nedávno se mi konečně zadřela za drápky. Jde o tematickou antologii deseti povídek či novel od věhlasných českých spisovatelů sci-fi nebo fantasy jako například Ondřej Neff, František Novotný, Vladimír Šlechta, Jana Rečková a další. Jejím cílem bylo vytvořit alternativní verzi našich dějin, a to buď pomocí bodu zlomu, kdy událost proběhne jinak než v reálu, nebo přesunutím děje do blízké či vzdálené budoucnosti. Najdou se v ní i odkazy na klasiky, jako je Válka s mloky nebo Tři mušketýři. Podle některých recenzí má jít o opravdu výjimečné dílo.
Po přečtení mě ale přepadl úplně jiný pocit než úžas. Přijde mi, že většině autorům šlo v první řadě o originální nápad, a pak až o kvalitu zpracování. Jistě, psali to mistři pera a ti už to mají v ruce, ale kromě nápadu až na pár textů nenašla nic neotřelého, co by zaručeně vtáhlo čtenáře do příběhu a nepustilo by ho to až do poslední stránky. Ať už jde třeba o Rudolfínské mystérium od Ondřeje Neffa, ve kterém se gigantická bitva dvou golemů nad Prahou zvrhne v jejich páření, nebo krátcí Přemci od Ivony Březinové o zdegenerovaných Přemyslovcích.
Útok na oceán Františka Novotného je napínavý i romantický do předposlední chvíle, po které je zakončení, které neznalec Novotného série o Valhale těžko pochopí. Stejně tak nepochopená pro mě zůstává Terra Australis Josefa Pecinovského, kdy Češi jsou prvními kolonizátory Austrálie.
Podle mého názoru stojí za přečtení jen Cesta hrdiny Jana Poláčka, komorní a lehce psychologický příběh o šikanovaném chlapci v době, kdy Německo vyhrává druhou světovou válku, a on ani zdaleka neodpovídá ideálu pravého nacistického hrdiny, ale vyrovnává se s tím sám. Dál ještě novela O snovačce a přemyslovi (opravdu s malým p, jde o pojmenování člověka, který dokáže přemyslet události a změnit je), kde Brno a Praha blízké budoucnosti jsou nechtěnými svědky magického souboje Kazi, Tety a Libuše o nadvládu nad naší zemí, který se jim však pořádně vymkne z ruky.
V zásadě jde o dílo hlavně pro ty, kteří nemohou odolat vábení otázky „Co by bylo, kdyby…“, nebo pro fanoušky známých autorů. Jako první čtení ze žánru české fantasy a sci-fi bych Imperium Bohemorum nedoporučovala, ale názor ať si raději udělá každý sám.

Veronika Nováková

Žádné komentáře: