neděle 18. května 2008

Zahájení turistické sezony

Turistickou sezonu v Klatovech zahájil v sobotu 10. 5. na náměstí Míru král Přemysl Otakar II., zakladatel města pod Černou věží. K němu se připojily i desítky poddaných.
Podtitulem celého zábavného dne bylo heslo „...a bavíme se“. Lidé během slunečného dne mohli navštívit historické pamětihodnosti, ve kterých se jinak normálně platí, nebo jsou pro návštěvníky uzavřené. Otevřené dveře byly například na Černou věž, kde se dozvěděli například zajímavosti ze života zdejších vězňů i o slavném zvonu, lidově zvaném Vondra. Účastníci mohli nakouknout také do běžně nepřístupné okrouhlice ve Vrchlického sadech. Otevřený byl i jezuitský kostel na náměstí. Na památkách výletníky provázeli členové občanského sdružení Klubu přátel Klatovska. Návštěvníkům byl k dispozici také jarmark a v neposlední řadě si mohli vychutnat také několik představení. Vystoupily zde mažoretky, klatovské folklorní soubory Šumava a Šumavánek. Po poledni se na náměstí objevili s divadelním představením kejklíři, na které navázal historický šerm. Odpoledne pak zahrála country kapela F.R.C. a skupina Snikers.
Na své si během slunečného dne přišly zejména děti, pro které byl na náměstí přichystán nafukovací hrad, mohly se projet na poníkovi nebo si vyzkoušet střelbu z luku.
Organizátoři celé akce – městský úřad, občanské sdružení Klub přátel Klatovska a městské kulturní středisko – si od tradičního vítání sezony slibují především zvýšení zájmu o regionální historii zvláště u dětí a mládeže.


Petra Novotná

Žádné komentáře: