neděle 18. května 2008

Chcete svého nácka? aneb dobrá myšlenka ve špatném provedení

Informační kampaň Neonácek: Chcete ho? je produktem společnosti Člověk v tísni, která se tímto snaží upozornit na vzrůstající veřejné aktivity pravicových extremistů a varovat před hrozbou, kterou může jejich rostoucí obliba představovat. Tato kampaň zatím zveřejnila dva spoty (o Daníčkovi a Kubíkovi) a píseň Jana Budaře Brožurka.

„Dnes vám představíme našeho Daníčka. Danečkovi je už 35 let, ale podívejte se, jak je pořád hravý a plný energie. A proto bude nutné ho zezačátku držet trochu zkrátka. Daníček potřebuje zásadového a přísného pána, který mu bude nejenom otcem, ale zároveň i vůdcem, který mu dá pocítit, co je to domov a vlast a ukáže mu, jak respektovat hranice. Daníček tu čeká jenom na vás.“

Možná, že nám to něco připomíná. Ano, scénka ve stylu Chcete mě?, kde se místo čtyřnohých mazlíčků nabízí neonacista. Konkrétně Daníček, který se během téměř minutového klipu popere s židlí, napadne kameramana a nakonec je zavřen do klece.
Podobně je na tom i klip, kde je hlavním objektem Kubík: „Dnes vám představíme Kubíka. Kuba sice vypadá, že neumí do pěti počítat, ale zdání klame, viď Kubo?“ A Kubík nám hned předvede své počtářské umění: „Jeden národ, jedna rasa, jeden vůdce.“


Na první pohled nám to může připadat vtipné. Když se nad tím zamyslíme hlouběji, nabízí se otázka: Je opravdu správné bojovat proti neonacistům tím, že je degradujeme na úroveň psů? Proti nesnášenlivosti a xenofobním myšlenkám neonacistů bojujeme tím, že vytvoříme xenofobní kampaň, která neonacisty zesměšňuje. Je tedy trochu paradox, že šíříme to, proti čemu bojujeme.

Mám dojem, že těmito spoty se sabotuje i to, o co tvůrcům šlo, a to zapůsobit na průměrného občana a donutit ho, aby registroval problém neonacismu. Tahle kampaň je totiž vtipná, to jí nemůžeme upřít. Ale když se průměrný člověk (kterého problematika neonacismu tolik nezajímá) na tuhle kampaň podívá, donutí ho to přemýšlet? Zamyslí se nad rizikem, které neonacismus přináší? Dojde k závěru, že je proti neonacismu třeba bojovat? Opravdu se dozví něco o rasismu a nesnášenlivosti neonacistů ze spotů, kde je neonacista prezentován jako směšná figurka, které se můžeme akorát tak zasmát? Mám dojem, že ne, protože neonacismus a myšlenky, se kterými neonacisté přicházejí moc k smíchu nejsou.

Nacismus vyšel z moderní evropské země. Neonacisté vychází ze stejné společnosti jako my sami. Nejsou to podlidi, ani psi, jsou to lidé stejně jako my. A když budeme tenhle fakt ignorovat, jsme velmi blízko tomu, že se jim začneme podobat.

Vendula Mikolášková

Žádné komentáře: