neděle 18. května 2008

Nebezpečné vztahy

Dne 21. 12. 2007 měla v Jihočeském divadle premiéra hra Nebezpečné vztahy. Jedná se o hru anglického dramatika Christophera Hamptona. Předlohou k ní se stala známá kniha Pierra- A. Choderlose Laclose Nebezpečné známosti, která vyšla v roce 1782. Jednalo se o romám v dopisech. Kniha se už dočkala už mnoha filmových zpracování ( Miloš Forman: Valmont, Stephen Fears: Nebezpečné známosti).
Hlavními hrdiny celé hry jsou Vikomt de Valmont a Markýza de Mertueil. Kdysi spolu ti dva udržovali milostný vztah, dnes je mezi nimi přátelství, ale patrná je zde všudypřítomná rivalita, jak v partnerských vztazích, tak ve společenském postavení. Znuděnost ze života ve vyšší společnosti je přivádí až k myšlence sázky o svedení vdané paní de Tourvel. Valmontovou odměnou bude v tom případě vášnivá noc strávená s markýzou de Mertueil. Markýza ovšem mezitím rozehrává jinou zákulisní hru,tentokrát jde o svedení mladičké Cecile de Volanges, v tom jí má pomoci rytíř Danceny. Mazkýza i Valmont absolutně nerespektují pravidla morálka. Krutost, nenávist a intriky se tady schovávají pod důstojným šlechtickým šatem. Přetvářka je na denním pořádku. Litý boj Valmonta a markýzy de Mertuiel je bojem vypočítavého a chladného rozumu, ale mnohdy se obrací do roviny rozjitřených a bouřlivých citů, které celou hru prostupují. Láska, pomsta, a bolest, to jsou zřejmě nejvhodnější slova, která celou hru vystihují. Nebezpečným manipulacím ze strany Valmonta a markýzy de Mertuiel neunikne nikdo, dokonce ani oni sami. Hra intrik, které nemají meze, tak zasáhnou paní de Tourvel i mladičkou Cecilii. Beozhlednost a krutost se ale Valmontovi i markýze nakonec stanou osudnými.
Celá hra je zaměřena především na brilantní herecké výkony, které všichni na jevišti během představení podali. Tomu všemu je i přizpůsobena scéna, kterou navrhoval scénograf Eufrasio Lucena- Muňoz j.h. Vysoké bílé stěny a jednoduchá dekorace tak ještě podtrhují stísněné a neúprosné drama citů a intrik. Hra světel a stínů dodává všemu momunetálnosti a vyzdvihuje tak cynické chování a bezohledné činy markýzy a vikomta. Nebezpečné vztahy nejsou hrou založenou na dramatických hereckých akcích, ale naopak na precizně sestavených dialozích všech hlavních postav. Necitelnost s jakou si vikomt a markýza pohrávají s lidskými osudy tak vystupuje v celé své hrůze na povrch.
Nebezpečné vztahy vzbudily hned po svém premiérovém představení obrovskou vlnu zájmu. Divácké ohlasy se ovšem různily. Někteří tvrdí, že pro tak mladičké herce, kteří ztvárnili hlavní postavy, to bylo příliš velké sousto. Jiní byli jejich výkony naprosto ohromeni. Hra tak vyvolala vlnu diskuzí. Na jednom se ale všichni shodli, obdivovali herecký výkon paní de Touvel v podání Věry Hollé. To s jakou brilancí předvedla velice vypjaté citové scény, bylo opravdu dech beroucí. Snad i možná proto získala v letošním ročníku cenu Jihočeské Thálie za nejlepší ženský činoherní výkon. Stejnou cenou pouze ale v mužské kategorii byl ověnčen i představitel vikomta Valmonta Ondřej Volejník.
Účinkují: Ondřej Volejník, Teresa Branna, Věra Hollá, Šárka Vaculíková, Bibiana Šimonová, Ťaťána Kupcová, Jaroslava Červenková, Michal Dalecký, Václav Vodička a Daniel Šubrt
Režie: Martin Glaser
„Budoucnost patří těm, kteří milují, nikoli těm, kdo nenávidí.“ Pius XII.


Michaela Brodská

Žádné komentáře: