pátek 16. května 2008

Alpha dog

Originální název: Alpha dog

Žánr: drama, krimi

Hrají: Emile Hirsch, Justin Timberlake, Ben Foster,

Bruce Willis, Sharon Stone

Režie: Nick Cassavetes (USA, 2006)

Délka: 112 minut

Přístupnost: od 15. let

Motto: „Pojď. Projdeš se mnou peklem!“

Nedávno se mi naskytla příležitost ke zhlédnutí amerického dramatu s názvem Alpha dog. Můj výběr tohoto filmu byl zcela záměrný. (Ne)hlavní roli zde totiž ztvárnil Justin Timberlake, a já jako jeho největší příznivkyně a milovnice jsem si ho nemohla nechat ujít. Musím však s lítostí prohlásit, že snímek není ani skvělý, ale ani propadák. Patří zkrátka do škatulky: jednou a dost.

Toto kriminální drama je založeno na životě Jesseho Jamese Hollywooda, drogového dealera, kterému se, jako nejmladšímu muži, podařilo dostat na seznam nejvíce hledaných osob FBI. Jesse byl na útěku dlouhých pět let a nikomu se nepodařilo ho vypátrat. Až roku 2005 byl chycen v Brazílii a proces s ním i nadále pokračuje…

Postavou, kolem které se vše točí, je mladý drogový dealer Johnny Truelove (Emile Hirsch). Život jde hladce, neboť má všechno naháku díky svým nejlepším kámošům. Jedním z nich je i Frankie (Justin Timberlake), který je ochoten pro něj udělat naprosto cokoliv. Vše trvá jen do doby, kdy jeho stálý zákazník Jake Mazursky (Ben Foster) mu není schopný zaplatit dávku. A právě na to není Johnny vůbec zvyklý. Rozhodne se proto jednat. Ze začátku používá hrubá slova a vyhrožování, když však zjistí, že se věc nehla z místa, je nucen přitvrdit. Úplnou „náhodou“ se jim při jízdě do města připlete do cesty Jakeův mladší bratr Zack (Anton Yelchin). A to je pro něj příležitost. Bez sebemenšího přemýšení o situaci popadne Johnny malého chlapce a rázem se z něj stává rukojmí. Netušící Zack si nic neuvědomuje a bez jakéhokoliv nucení se podřizuje svým „pánům“ a dobrobolně odchází do Johnnyho domu. Zde ho čeká noc plná drog, alkoholu, sexu a zbraní, proto nemá důvod mít strach. Všichni mu dokonce dávají pocítit, že je „jedním“ z nich.

Nic není tak idylické, jak se na první pohled zdá. Johnny čím dál tím víc touží po penězích za zboží a je pro to schopen udělat maximum. Neustále prohlašuje: „Pokud nebudou prachy, nebude ani brácha“. Vše se začíná hroutit. Přestává si být jistý svou situací, když zjistí, že za únos dítěte může dostat ten nejvyšší trest – elektrické křeslo. Nezbývá mu tedy nic jiného, než něco vymyslet. Odehrává se v něm neuvěřitelné peklo. Bojí se, a proto do „tajné akce“ zapojí i všechny svoje kámoše, které pověří úkolem zbavit se Zacka. Drsní hoši najednou jakoby nebyli schopni. Jedou však na smluvené místo a jsou připraveni pustit se „do toho“. Mezitím Johnny, který se nechtěl ničeho zúčastnit, aby si „neušpinil ruce“, začíná mít strach i výčitky a to mění celou situaci. Je ale pozdě, neboť Zack leží mrtví, daleko za městem, sám, opuštěn…

Film s dobrým námětem, avšak už horším zpracováním. Nejen že postrádá trochu více emocí, ale i závěrečná scéna týkající se zabití Zacka mi přišla málo propracovaná, ochuzená. Jak už název napovídá, jde převážně o drsné hochy a jejich životní styl, ale protipólem je jim „zajatcova“ rodina v čele se Sharon Stone. Není však pravidlem: čím větší hvězda, tím lepší film. Zdá se, že stěžěním je po celou dobu „neherec“ Justin Timberlake jako Frankie a mladý Zack s tváří méně známého Antona Yelchina. Doporučuji proto jen těm, kteří mají více volného času a potřebují se odreagovat.

Lucie Kudrličková

Žádné komentáře: