sobota 17. května 2008

Děti nocovaly v knihovně

Noc s Andersenem, tak pojmenovali pořadatelé z Uherského Hradiště mezinárodní akci knihoven, která se uskutečnila v pátek 28.3.2008. MěK v Rudolfově se k tomuto projektu připojila letos podruhé a s realizací pomohla opět mateřská škola, bezprostředně sousedící s knihovnou, která poskytla nocleh.

V 18,00 hodin se otevřely brány do kouzelného světa pohádek a děti v pohádkových maskách přivítalo 10 dobrovolníků v renesančních kostýmech. Ve výbavě dětí nechyběla oblíbená knížka, spacák, karimatka a ostatní spací potřeby. Zpočátku se děti seznámily s místními pověstmi o nadpřirozených bytostech a tajemných hradech a poté samy četly ze svých knížek. Po setmění se loučemi a lampiony rozsvítila pohádková zahrada a třicet malých dobrodruhů, rozdělených do pěti skupin, se vydalo na čtyři stanoviště s různými úkoly – chození po kladině s knížkou na hlavě, hry na prolézačkách a klouzačce, zpívání a bobřík odvahy s katy. Uvnitř hornického muzea museli odvážní účastníci vylézt za pomoci permoníka po žebříku do tajemné důlní štoly.

V průběhu večera byla pro děti připravena řada úkolů- skládání obrázků, hádání pohádkových bytostí, kreslení na chodník...Na závěr děti objevovaly v tajemné chodbě ukrytý poklad, kterým byly medaile, diplomy – Absolventníky a drobné dárky. Večer plný zážitků a zábavy ukončilo usínání při čtení pohádek, ale uspat takovou tlupu dětiček byla práce vskutku zdlouhavá. Účel sblížit děti nejen s pohádkami dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena, ale také užít si legraci, poznat nové kamarády a odnést si plno zážitků, byl nepochybně splněn.

Petra Nestávalová

Žádné komentáře: