čtvrtek 15. května 2008

WILDE

Originální název:Wilde

Žánr: drama

Hrají: Stephen Fry, Jude Law, Vanessa Redgrave,

Tom Wilkinson, Jennifer Ehle

Scénář: Julian Mitchell podle knihy Richarda Ellmanna

Režie: Brian Gilbert (Velká Británie / Německo / Japonsko, 1997)

Délka: 118 minut

Jedná se o nepříliš známý film, označen za průměrný, nevalně přijat společností, který i přesto má co nabídnout. Zaměřuje se na věrohodné vykreslení kontroverzního tématu (Wildeových milostných poměrů) a díky jeho snaze o zachycení života londýnské homosexuální komunity konce 19. století se nám snadno podaří splynout s hlavním hrdinou i jeho okolím, i přes tak velkou časovou i charakterovou vzdálenost.

Úspěšný britský dramatik a spisovatel Oscar Wilde (Stephen Fry) miluje svou ženu a dvě děti, ale jeho život čím dál tím víc zaplňují a komplikují homosexuální avantýry. Klíčovým okamžikem se stane setkání s volnomyšlenkářským mladým egoistou Alfredem Douglasem, zvaným „Bosie“ (Jude Law). Jejich vyhrocený milostný vztah plný rozchodů a opětovných setkání má zničující dopad nejen na samotného Wildea, ale i na jeho rodinu a přátele. Tyto okolnosti ho dovedou až do soudní síně. Je potrestán nucenými pracemi a následným dvouletým vězněním.

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image.

Autor tak do kontrastu staví Wildeův láskyplný vztah ke své rodině a destruktivní životní styl plný provokativních gest.

Film postavený nejen na výborném tématu, ale především na ohromujících výkonech Stephena Frye v hlavní roli rozporuplné osobnosti Oscara Wildea, jemuž bez sebemenších hereckých zaváhání dokázal sekundovat i mladý Jude Law jako „homme fatal“ Bosie.

Nejen milovníkům kvalitních filmů, samotného mistra Oscara Wildea nebo herce Judea Lawa vřele doporučuji, neboť si myslím, že by bylo hloupé, nechat se ošidit o tak zajímavý a přínosný film, jakým je právě WILDE.

Lucie Kudrličková

Žádné komentáře: