úterý 13. května 2008

The Shining – Osvícení


Velká Británie, 1980, 119 min

Režie: Stanley Kubrick

Hrají: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers, Philip Stone, Tony

Buton

Námět: Stephen King

Pokud hledáte film, po kterém se vám nebude spát zrovna lehko. Pokud hledáte horor, který neodložíte jako už desítky před ním do stolu a prohlásíte o něm: „Tak to byl béčkovej film!!!“ Potom vám vřele doporučuji film režiséra Stanleyho Kubricka Osvícení, v originále The Shining. Film byl natočen podle námětu známého spisovatele Stephena Kinga a to už samo o sobě můžeme označit za poloviční úspěch. Když připočteme puntičkářského režiséra a oskarového Jacka Nicholsona vyjde nám opravdu skvostné dílo.

Příběh se odehrává v hotelu ve Skalistých horách naprosto odříznutého od civilizace, který je postaven na bývalém indiánském pohřebišti. Spisovatel Jack Torrance (Nicholson) hledá klidné místo pro psaní svého nového románu, a tak přijímá nabídku dělat správce horského hotelu. Při pohovoru se dozvídá mimo jiné hrůznou historku o předchozím správci, který zešílel ze samoty a odloučení a zavraždil svou ženu a dvě dcery. Jack se nastěhuje i se svou ženou a synem, který je nadán zvláštní schopností. Danny vidí budoucnost, dokáže číst myšlenky druhých a vidět co jiní nevidí. Tuto vlastnost označí jeden zaměstnanec hotelu za „osvícení“ a říká chlapci ať se vyhýbá pokoji číslo 237. Film obsahuje nepřetržité napětí a doslova hororovou atmosféru. Už díky chlapcovým schopnostem můžeme zjistit, že nejsou v hotelu sami. Postupně přichází o rozum Jack a začíná vidět podivné věci. Nakonec úplně zešílí a chce zavraždit svou rodinu stejně jako jeho předchůdce. Naštěstí se mu to nepovede ale i tak je to do poslední chvíle krystalicky čistý, plíživý děs. Dlouhé pomalé záběry, které jsou podpořeny výbornou temnou hudbou, vytvářejí nezaměnitelnou, nepříjemně děsivou atmosféru, která ve vás vyvolá pocity podobné dušení.

Tento horor je velice povedený, ve mně zanechal opravdu silný dojem. . Ponořit se do světa spisovatelsky „osvíceného“ Stephena Kinga očima filmařsky „osvíceného“ Stanleyho Kubricka za vydatného přispění herecky „osvíceného“ Jacka Nicholsona je zkrátka něco úžasného, je to prostě filmové (p)osvícení.

K. Gyurcsovicsová

Žádné komentáře: