čtvrtek 15. května 2008

Fenomén moderní doby – muzikál

V posledních letech se vyrojilo mnoho muzikálů a snad není jediného člověka, který by některý nezhlédl. Je to prostě móda – kdo nebyl na muzikálu – jako by nežil.

Můžeme si ale všimnout, že mnoho nových muzikálů je dnes psáno „rychlou jehlou“ a spíše za účelem zisku, než pro kvalitní pobavení diváků. Lidé se jezdí do Prahy dívat spíše na slavné zpěváky, o kterých se píše v bulvárním tisku. To hlavní – kvalita představení a příběhu, je pro ně již věc vedlejší.

Mezi tuctovými muzikály ale stále možno nalézt ten kvalitní. Je ale nutné hledat jinde – v Brně. Městské divadlo v Brně totiž představilo v loňském roce převzatý muzikál - Čarodějky z Eastwicku.

Román Johna Updika Čarodějky z Eastwicku se nejprve stal filmovým hitem společnosti Warner Brothers. Vzpomínáte na tři filmové představitelky zoufalých žen – na Cher či Michelle Pfeiffer a Susan Sarandon znuděné žitím v malém městečku Eastwicku v New England? Rozhodnou se prožít něco výjimečného a přičarovat si muže po všech stránkách dokonalého – zábavného, inteligentního, pozorného, sexy atd. Zázračný ideál se jim skutečně zjeví, avšak v podobě ďábla. Ve filmu tuto roli ztvárnil Jack Nicholson…

Úspěchy filmové adaptace zaujaly světoznámého producenta Camerona Mackintoshe, jím pak byla oslovena autorská dvojice: John Dempsey (libreto a zpěvní texty) a Dana Rowe (hudba), aby napsali jevištní podobu díla. Dal tak podnět ke vzniku výborně napsaného muzikálového příběhu s vtipnými texty podněcujícími podmanivou „čarodějnou“ hudbu, která úspěšně vtahuje posluchače do svých tenat. Charaktery jsou zde podány s patřičnou ironií i nadhledem. Tento muzikál, uvedený ve světové premiéře 18. 7. 2000 v londýnském divadle Drury Lane, vychází z nejlepších tradic klasického broadwayského muzikálu, které rozvíjí do vskutku současné podoby. Městské divadlo jej uvádí v překladu Jiřího Joska.

Režisér Stanislav Moša však dokázal do představení vnést spoustu novot a naplnil jej přímo filmovými triky. Hlavní představitelky se tak vznášejí nad jevištěm a divákům se při podívané tají dech.

V hlavních rolích se představí například Yvetta Blanarovičová j.h. v roli Alexandry, Markéta Sedláčková v roli Jane a Alena Antalová jako Sukie. Vynikajícím výkonem oslňuje také Martin Havelka jako ďábel Darryl.

Pokud milovníci muzikálů touží po novém zážitku, kdy se jim bude během představení tajit dech, doporučuji právě Čarodějky z Eastwicku. Divák se sice nedočká notoricky známých zpěváků a umělců, o to více však bude překvapen z jejich skvělých výkonů.

Barbora Michlová

Žádné komentáře: